foto: REUTERS/SCANPIX
Spānija: korupcijas skandālā ierautais bijušais karalis Huans Karloss nebēguļo no likuma varas
Spānijas bijušais karalis Huans Karloss.
Pasaulē
2020. gada 5. augusts, 23:46

Spānija: korupcijas skandālā ierautais bijušais karalis Huans Karloss nebēguļo no likuma varas

Jauns.lv / LETA

Korupcijas skandālā ierautais Spānijas bijušais karalis Huans Karloss nebēguļo no likuma varas, trešdien apliecināja Spānijas valdības pirmās personas, gan atzīstot, ka viņa atrašanās vieta nav zināma.

"Viņš ne no kā nebēguļo," žurnālistiem sacīja premjerministra vietniece Karmena Kalvo, piebilstot, ka 82 gadus vecais bijušais monarhs nav apsūdzētais.

Pirmdien Huans Karloss publicēja vēstuli, paziņojot, ka pamet valsti, lai dēlam karalim Filipem VI atvieglotu valdīšanu, kā arī nekaitētu viņa reputācijai.

Mediji vēsta, ka ekskaralis Spāniju pametis vēl pirms vēstules publicēšanas.

Huana Karlosa došanās trimdā bijis kopīgs valdības un karaļpils lēmums, vēsta mediji.

Tomēr vēl trešdien viņa atrašanās vieta nebija zināma. Karaļnams šajā jautājumā klusē.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par šo tematu, premjerministrs Pedro Sančess sacīja: "Es nezinu."

Lai gan Sančess cildināja karaļnama uzvedību un norādīja, ka respektē bijušā karaļa lēmumu, premjerministra otrs vietnieks koalīcijas partijas "Unidas Podemos" politiķis Pablo Iglesiass ekskaraļa rīcību raksturoja kā "necienīgu bēgšanu".

Hihonas pilsēta, Spānijas ziemeļrietumos, paziņojusi, ka skandāla dēļ pārdēvēs Huana Karlosa avēniju, kas ir viena no galvenajām pilsētas ielām.

Huans Karloss savulaik tika cildināts par veikumu valsts pārejā no diktatūras uz demokrātiju, tomēr apsūdzības korupcijā labo slavu aizēnojušas.

Huans Karloss šobrīd esot apmeties Dominikānā sava drauga cukura magnāta Pepes Fanhula mājā, vēsta daži mediji.

Laikraksts ABC otrdien vēstīja, ka Huans Karloss Spāniju pametis jau svētdien un devies caur Portugāli un Dominikānu.

Laikraksti "La Vanguardia" un "El Mundo" ziņoja, ka viņš plāno palikt pie draugiem Karību valstī, savukārt tīmekļa izdevums "El Confidencial" pieļāva, ka viņš varētu būt Portugālē, kur viņš pavadījis daļu jaunības, Francijā vai Itālijā.

Huana Karlosa advokāts Havjers Sančess-Hunko paziņojumā pirmdien apliecināja, ka viņa klients necenšas izvairīties no likuma varas un būs pieejams prokuroriem.

Korupcijas skandāla izmeklēšana notiek Šveicē un Spānijā, kur mediji regulāri raksta par procesiem ap naudas līdzekļiem, ko Saūda Arābija atbilstoši apsūdzībām maksājusi bijušajam karalim.

Aizdomas pamatā koncentrētas ap 100 miljoniem dolāru (85 miljoniem eiro), kas esot slepus pārskaitīti uz Šveices bankas kontu 2008.gadā.

Huans Karloss tronī kāpa 1975.gadā pēc diktatora Fransisko Franko nāves un tad valdīja 38 gadus, līdz 2014.gada jūnijā no troņa atteicās par labu dēlam Felipem VI.

Izmeklēšana Spānijā tika uzsākta 2018.gadā, kad tika publicētas Vācijas uzņēmējai Korinnai Larsenai piedēvētās liecības. Kā tiek apgalvots, Larsena kādu laiku bijusi Huana Karlosa mīļākā.

Larsena teikusi, ka karalis saņēmis komisiju, kad Spānijas uzņēmumu konsorcijam piešķirts Saūda Arābijas ātrgaitas dzelzceļa projekta kontrakts.

Šveices mediji martā vēstīja, ka Huanam Karlosam uz Panamas fonda Šveices bankas kontu 2008.gadā toreizējais Saūda Arābijas karalis Abdulla pārskaitījis 100 miljonus dolāru.

Kā vēstīja tīmekļa izdevums "El Espanol", Šveices jurists Dante Kanonika sacījis Ženēvas prokuratūrai, ka viņam dotas instrukcijas "izveidot struktūru", lai slēptu Huanam Karlosam maksātos līdzekļus.