foto: MILAN OBRADOVIC/BETAPHOTO/SIPA
Serbija plāno iegādāties jaunas kara lidmašīnas
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs
2020. gada 26. jūlijs, 23:33

Serbija plāno iegādāties jaunas kara lidmašīnas

Jauns.lv / LETA

Belgrada plāno stiprināt savus bruņotos spēkus un vēlas iegādāties jaunas kara lidmašīnas, svētdien paziņojis prezidents Aleksandrs Vučičs.

Vučičs pavēstīja, ka tiek īstenotas "zināmas iniciatīvas", lai iepirktu iznīcinātājus-bumbvedējus, jo ASV un citas rietumvalstis apbruņo Serbijas kaimiņvalstis, kā arī tās kādreizējo provinci Kosovu. "Amerikāņi, turki un vācieši rūpējas par savu mīļoto bērnu," - Kosovu - norādīja Vučičs. Viņš piebilda, ka ASV nesen piegādājušas Kosovas drošības spēkiem bruņu mašīnas.

Apmeklējot Serbijas armijas tanku brigādi, prezidents atzina, ka Belgrada nevar sacensties ar "NATO dāvanām" tās kaimiņvalstīm, "tāpēc tas mums jādara vieniem pašiem".

Vučičs konkrēti neminēja, kāda tipa kara lidmašīnas Belgrada vēlas iegādāties, taču valdību atbalstošie mediji vēsta, ka Serbija esot oficiāli lūgusi ASV pārdot 20 iznīcinātājus-bumbvedējus.

Mediji norāda, ka Vašingtona pagaidām neesot atbildējusi uz Belgradas lūgumu, piebilstot, ka atteikuma gadījumā, visticamāk, tiks iegādātas Krievijā ražotās tirecienlidmašīnas "Su-25".

Serbija, kas oficiāli uztur neitralitāti, nesen saņēmusi no Krievijas modernas zenītraķešu sistēmas. Krievija Serbijai piegādājusi arī iznīcinātājus, bruņutehniku un helikopterus.

Tikmēr Ķīna Belgradai pārdevusi militāros bezpilota lidaparātus.

ASV iepriekš atklāti ļāvušas noprast, ka pret Serbiju tiks vērstas sankcijas, ja tā turpinās iegādāties bruņojumu Krievijā, īpaši ja šie ieroči varētu radīt draudus kaimiņvalstīm, kas ir NATO dalībvalstis.

Neskatoties uz oficiālajiem centieniem pievienoties Eiropas Savienībai(ES) Belgrada vēl vairāk aktivizējusi gan politisko, gan militāro sadarbību ar Maskavu un Pekinu, kas tāpat kā Serbija joprojām neatzīst Kosovas vienpusēji pasludināto neatkarību.