foto: Paula Čurkste/LETA
Covid-19 Lietuvā: viens no jaunatklātajiem slimniekiem ieradies no Uzbekistānas caur Rīgas lidostu
Viens no inficētajiem 2.jūlijā ielidojis Rīgas lidostā.
Pasaulē
2020. gada 9. jūlijs, 13:01

Covid-19 Lietuvā: viens no jaunatklātajiem slimniekiem ieradies no Uzbekistānas caur Rīgas lidostu

Jauns.lv / LETA

Viens no trim aizvadītajā diennaktī Lietuvā jaunatklātajiem ar Covid-19 inficētajiem 2.jūlijā ielidojis Rīgas lidostā, bet pēc tam devies uz Lietuvu, ceturtdien paziņojis Lietuvas Nacionālais sabiedrības veselības centrs (NVSC).

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījusi NVSC Viļņas departamenta direktore Rolanda Liņģiene, no lidostas šo cilvēku tālāk automašīnā caur Grenctāles robežpunktu uz Lietuvu vedis ģimenes loceklis. Inficētais ieradies no Uzbekistānas.

Četras dienas vēlāk viņam parādījušies pirmie simptomi un viņš pašizolējies, lai gan Uzbekistāna nav iekļauta bīstamo valstu sarakstā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā patlaban nav informācijas, kādu lidsabiedrību izmantojusi ar Covid-19 sasirgusī persona, kas ieradās Latvijā no Uzbekistānas un tālāk devās uz Lietuvu, informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Arāja skaidroja, ka Ministru kabineta noteikumos norādīts - ja cilvēks ierodas Latvijā, tad līdz mītnes vietai, uz kuru persona dodas, ir jālieto sejas maska līdz pat tās sasniegšanai. Tālāk cilvēkam ir jāievēro attiecīgajā valstī paredzētie pašizolācijas noteikumi, kas, piemēram, Latvijā ir 14 dienas.

"Tie pasažieri, kas ierodas no trešajām valstīm, kas, piemēram, ir iekļautas tā dēvētajā sarkanajā un dzeltenajā sarakstā, neskatoties uz cilvēka juridisko statusu vai piederību, līdz pašizolācijas vietas sasniegšanai ir jālieto maska," skaidroja SPKC pārstāve.

Tāpat Arāja pavēstīja, ja cilvēks ievēro pašizolāciju Latvijā un saslimst, tad viņš tiek pieskaitīts pie Latvijā saslimušajiem, savukārt, ja cilvēks ievērojis pašizolāciju Lietuvā, tad viņš pieskaitāms pie Lietuvā sasirgušajiem.

SPKC pārstāves akcentēja, ka epidemioloģisko izmeklēšanu un kontaktpersonu apzināšanu veic tā valsts, kurā cilvēks ievērojis pašizolāciju un saslimis.

"Ir jāņem vērā vairāki faktori, piemēram, kad cilvēks ir saslimis. Nav izslēgta iespēja, ka, atrodoties lidmašīnā, persona bijusi neinfekciozā posmā. Savukārt, ja cilvēks ir izgājis cauri lidostai, to var uzskatīt par īslaicīgu kontaktu," akcentēja Arāja.

Vēl vienam cilvēkam Lietuvā inficēšanās atklāta pēc tam, kad viņš 5.jūlijā atgriezies no Ukrainas, kas šai sarakstā iekļauta tikai no 6.jūlija. Trešais inficētais saistīts ar jau zināmu infekcijas perēkli Viļņā.

Liņģiene atzinīgi novērtējusi to, ka abos no ārzemēm ievestajos inficēšanās gadījumos cilvēki pēc savas iniciatīvas pašizolējušies, apzinoties iespējamos riskus.

Jau ziņots, ka Lietuvā inficēšanās ar jauno koronavīrusu līdz šai dienai konstatēta kopumā 1857 cilvēkiem.

1554 cilvēkiem apstiprināta atveseļošanās.

Pagājušajā diennaktī veiktas 3993 analīzes, bet pavisam Lietuvā veiktas 451 987 analīzes.

Ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19 Lietuvā miruši 79 cilvēki , bet vēl 11 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits. Pagājušajā diennaktī slimība nav prasījusi jaunus upurus.