foto: AFP/Scanpix
Turcijā aizmuguriski sāk tiesāt 20 Saūda Arābijas pilsoņus sasitībā ar Hašogi slepkavību
Stambulas tiesā piektdien sākusies prāva pret 20 Saūda Arābijas pilsoņiem.
Pasaulē
2020. gada 3. jūlijs, 14:09

Turcijā aizmuguriski sāk tiesāt 20 Saūda Arābijas pilsoņus sasitībā ar Hašogi slepkavību

Jauns.lv / LETA

Stambulas tiesā piektdien sākusies prāva pret 20 Saūda Arābijas pilsoņiem par žurnālista Džamala Hašogi slepkavību 2018.gadā Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, vēsta Turcijas mediji.

Visi apsūdzētie tiek tiesāti aizmuguriski.

Bijušais Saūda Arābijas izlūkdienesta vadītāja vietnieks Ahmeds al Asiri un bijušais Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana padomnieks Sauds al Kuatani apsūdzēti par "kūdīšanu uz iepriekšnodomātu slepkavību ar necilvēcīgu nolūku".

Pārējie 18 apsūdzēti par slepkavības īstenošanu ar "necilvēcīgu nolūku un spīdzināšanu".

foto: AFP/Scanpix
Stambulas tiesā piektdien sākusies prāva pret 20 Saūda Arābijas pilsoņiem.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks Džamals Hašogi, kurš kritizēja Saūda Arābijas režīmu, 2018.gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Žurnālista Hašogi slepkavības izmeklēšana

gallery icon
26

Izmeklēšanā noskaidrots, ka 15 Saūda Arābijas aģenti devās uz Turciju, lai konsulātā tiktos ar Hašogi. Viņu vidū bija tiesu medicīnas eksperts, izlūkdienesta un drošības dienesta eksperti un cilvēki, kas strādāja kroņprinča birojā.

Turcijas amatpersonas uzskata, ka Hašogi konsulātā tika nožņaugts un viņa līķis pēc tam sadalīts gabalos ar kaulu zāģi.

Hašogi mirstīgās atliekas tā arī netika atrastas.

Turcijas prokuratūra pieprasījusi tiesai piespriest visiem 20 apsūdzētajiem mūža ieslodzījumu, kas ir augstākais soda mērs Turcijā, kopš 2002.gada tika aizliegts nāvessods.

Saūda Arābija ir saukusi tiesas priekšā 11 cilvēkus saistībā ar Hašogi slepkavību. Pieciem no viņiem tika piespriests nāvessods, trim - 24 gadu cietumsods, bet pārējie trīs tika attaisnoti.

Tiesas prāvā Saūda Arābijā al Asiri tika attaisnots, bet al Kuatani netika apsūdzēts.

ANO īpašā sūtne Anjēze Kalamāra, kas izmeklēja Hašogi slepkavību, savā ziņojumā secināja, ka tā, visticamāk, bijusi "'ārpustiesas sodīšana ar nāvi, piespiedu pazušana un, iespējams, spīdzināšana, pa ko atbildīga Saūda Arābija".

Kalamāra tiesas prāvu Saūda Arābijā nodēvēja par izsmieklu un sacīja, ka tajā tā arī nav identificēti galvenie slepkavības plānotāji un tie, kas kūdīja uz šo noziegumu, pieļāva to vai pievēra acis uz to, kā piemēru minot kroņprinci.

Hašogi slepkavība izpelnījās globālu nosodījumu un aizēnoja reformas, ko atbalstījis kroņprincis, kurš tiek uzskatīts par Saūda Arābijas reālo valdnieku.

Stambulas prāva "ir labākā cerība uz taisnīgumu" Hašogi, norādījis starptautiskās žurnālistu aizstāvības organizācijas "Reporters sans frontičres" ("Reportieri bez robežām")  pārstāvis Turcijā.