foto: EPA/Scanpix
Čehijas prezidents skarbs par "Black Lives Matter": tas ir rasistisks sauklis, jo visām dzīvībām ir nozīme
"Es saku, ka sauklis "Melnādaino dzīvībām ir nozīme" ir rasistisks sauklis, jo visām dzīvībām ir nozīme," teica Zemans savā runā.
Pasaulē
2020. gada 1. jūlijs, 08:47

Čehijas prezidents skarbs par "Black Lives Matter": tas ir rasistisks sauklis, jo visām dzīvībām ir nozīme

Jauns.lv / LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans otrdien nosauca afroamerikāņu protestu kustības saukli "Black Lives Matter" (BLM; Melnādaino dzīvībām ir nozīme) par rasistisku.

Zemans pauda šo uzskatu 11 dienas pēc tam, kad Eiropas Parlaments 19.jūnijā bija atbalstījis BLM kampaņu un aicinājis Eiropas Savienības valstis atmaskot "nesamērīgu spēka lietošanu un rasistiskas tendences policijā".

Zemans, runājot ASV vēstniecībā Prāgā saistībā ar 4.jūlijā paredzētajiem ASV valsts svētkiem - Neatkarības dienu, pielīdzināja BLM kampaņas vadību vērīgajām "Lielā brāļa" acīm, kas seko pilsoņu uzvedībai.

Lielbritānijā cilvēki iziet miermīlīgos protestos pret rasismu

gallery icon
28

"Es saku, ka sauklis "Melnādaino dzīvībām ir nozīme" ir rasistisks sauklis, jo visām dzīvībām ir nozīme," teica Zemans savā runā.

Zemans, kurš pazīstams kā Krieviju un Ķīnu atbalstošs kreisais politiķis, kritizēja uzbrukumus pilsoņu, ticības un valstu neatkarībai.

Zviedrijā protests pret rasismu pāraug grautiņā un haosā

gallery icon
12

Angļu valodā vēršoties pie ASV vēstnieka, Čehijas prezidents nosodīja "nemierus ielās, automobiļu dedzināšanu, statuju iznīcināšanu abās valstīs".

Protesti ir notikuši arī Čehijā, kur to dalībnieki apķēpāja bijušā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila statuju, uzrakstot uz tās "Viņš bija rasists" un "Black Lives Matter".

Berlīnē tūkstoši pulcējas protestos pret afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanu

gallery icon
70

75 gadus vecais Zemans, kurš ir prezidenta amatā uz otru piecu gadu termiņu līdz 2023.gadam, vainoja "stulbus puišus, kas sevi pasludina par vērtību līderiem vai pat viedokļu līderiem".

"Mums vajadzīga brīva domāšana, mums vajadzīgs veselais saprāts," sacīja Zemans.

Parīzē dedzina barikādes un iesaistās sadursmēs ar policiju, protestējot pret tumšādaina vīrieša nāvi

Apmēram 20 000 cilvēku Parīzē izgāja neatļautā demonstrācijā, protestējot pret melnādaina jaunieša nāvi Francijas policijas apcietinājumā 2016.gadā, un daži no ...

gallery icon
22

"Man nav vajadzīgs nekāds jauns Lielais brālis," teica Zemans, ar Džordža Orvela romānā "1984" sastopamo terminu ilustrējot apgalvojumu, ka BLM uzspiež savus uzskatus citiem.

Zemans ir pazīstams ar skandaloziem izteikumiem. Viņš bija pielīdzinājis bijušo palestīniešu līderi Jasiru Arafatu Ādolfam Hitleram, kā arī aicinājis "iznīcināt" žurnālistus.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143