foto: ZUMAPRESS.com
Jauna māmiņa, no krūtīm pilot pienam, pirms gadiem piedzīvoja milzīgu pazemojumu. Izrādās, vainīgais bija Dereks Šovens
Dereks Šovens
Pasaulē
2020. gada 6. jūnijs, 17:57

Jauna māmiņa, no krūtīm pilot pienam, pirms gadiem piedzīvoja milzīgu pazemojumu. Izrādās, vainīgais bija Dereks Šovens

Jauns.lv

2007. gada augustā Melisa Bortone atgriezās savās mājās no veikala, kurp devās nopirkt produktus. Līdzi viņai bija divus mēnešus vecais zīdainis un ģimenes vācu aitu suns. Notikumus, kas dažas minūtes vēlāk risinājās Mineapolē, Melisa aizvien nav aizmirusi. Zīmīgi, ka tajos iesaistīts bija par Džordža Floida nogalināšanu apsūdzētais policists Dereks Šovens.

foto: ZUMAPRESS.com
Dereks Šovens

Toreiz 30 gadus veco sievieti brīdī, kad viņa ar savu automašīnu iegriezās krustojumā, apturēja policija. Melisa bija apjukusi, jo viņai nešķita, ka būtu kaut ko pārkāpusi.

Bortone apturēja automašīnu, atvēra logu un gaidīja, ko tad teiks divi policisti, kuri viņai tuvojās. Viens no likumsargiem bija Dereks Šovens. Neko nepaskaidrojot, likumsargi aizsniedzās līdz rokturim automašīnas iekšpusē, atvēra durvis un sāka vilkt sievieti ārā, Bortone atklāja intervijā “The Times”.

“Viņi atmūķēja manu drošības jostu un sāka vilkt mani prom. Viņi visu šo laiku neko neteica,” tās dienas notikumus atminas sieviete.

Kad viņu izvilka no automašīnas, viņa atceras izdzirdam sava jaundzimušā bērna izmisīgo raudienu un suņa rejas. Policists iesēdināja viņu likumsargu automašīnas aizmugurējā sēdeklī. Bortone jautāja, par ko vispār tiek aizturēta, uz ko saņēma atbildi, ka viņas automašīna “atbilst aprakstam”.

Kamēr Bortone sēdēja policijas automašīnā, viņas pelēkais T-krekls sāka izmirkt pienā, kas sūcās no jaunās māmiņas krūtīm. “Jums, iespējams, ir pēcdzemdību depresija. Jums vajadzētu vērsties pēc palīdzības,” viņai teicis viens no policistiem.

Pēc 15 minūtēm Šovens un otrs likumsargs, kura vārds nav zināms, ļāva Bortonei iet, nesniedzot itin nekādus paskaidrojumus. Nākamajā dienā pazemotā Bortone ar iesniegumu vērsās Mineapoles policijas departamentā, bet ritēja nedēļas un nekādas atbildes nebija.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143

Pēc sešiem mēnešiem viņa uzzvanīja un pajautāja, kāds ir iesnieguma statuss. Tur saņēma atbildi, ka policistam izteikts rājiens, taču nekas sīkāks netika paskaidrots. Bortone pieļauj, ka iesaistītie saņēma nelielu sodu, taču tas ir tikai viņas pieņēmums, jo nekādu atbildi viņa tā arī nesagaidīja.

Otrdien policisti publiskoja ierakstus, kuros bija teikts, ka Šovens par notikušo saņēmis rājienu. Izmeklētāji toreiz secināja, ka Šovenam nevajadzēja raut ārā sievieti no automašīnas un ka viņš varēja ar Bortoni aprunāties arī ārpus policijas auto. Vēlāk izmeklēšanas laikā arī atklājies, ka Bortones mašīnas apturēšanas laikā policijas transportlīdzeklī tika izslēgta kamera, kas būtu tikusi ierakstījusi notikušā gaitu.

Bortone, kura ir baltādainā, sacījusi, ka šis incidents sabojāja visu pieredzi ar valsts likumsargiem, kas viņai kopš tā laika bijusi. Sieviete arī norādījusi, ka šī aizturēšana viņai ļāva vismaz nedaudz saprast, kā jūtas daudzi melnādainie amerikāņi. Viņa saprot, kāpēc melnādainie mēdz neuzticēties policijai.

Tagad 43 gadus vecā sieviete saka – šo gadījumu viņa piemin ikreiz, kad sākas runa par Mineapoles policiju. “Ar policiju šajā apkārtnē kaut kas nav kārtībā,” viņa secina.

Sieviete gan ir pateicīga, ka todien viņa netika fiziski ietekmēta, taču neslēpj, ka emocionālā trauma nekur nav pazudusi vēl šobaltdien.

Pēc Floida aizturēšanas video noskatīšanās Bortonei radās sajūta, ka uz vīrieša kakla uzsēdušais policists varētu būt viens no tiem, kas viņu todien aizturēja. Viņa gan nebija droša, līdz ieraudzīja Šovena fotogrāfiju medijos.

Un 13 gadus vēlāk viņa beidzot arī uzzināja, kāpēc todien viņu apturēja un izrāva no mašīnas, kur bija arī viņas zīdainis un suns. Bortone par 16 kilometriem pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu.