foto: Ekrānuzņēmums
Irāna daļēji atceļ noteiktos ierobežojumus un atver lielos iepirkšanās centrus
Inficēšanās ar jauno koronavīrusu Irānā apstiprināta vairāk nekā 83 500 cilvēkiem.
Pasaulē
2020. gada 20. aprīlis, 17:47

Irāna daļēji atceļ noteiktos ierobežojumus un atver lielos iepirkšanās centrus

Jauns.lv / LETA

Pieņemot, ka tai izdevies pakļaut kontrolei jaunā koronavīrusa uzliesmojumu, Irāna pirmdien sākusi atvērt lielos iepirkšanās centrus un starppilsētu šosejas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Darbu atsākt atļauts arī tirgotājiem Teherānas Lielajā tirgū, bet gan viņu, gan lielveikalu darbalaiks ierobežots līdz plkst.18.00.

Restorāni, sporta zāles un citi uzņēmumi paliks slēgti arī turpmāk.

Tomēr pastāv nopietnas bažas par to cilvēku drošību, kuriem atļauts atgriezties darbā.

Taksometru šoferi Irānā ir norobežojusi savu vietu no pasažieru vietām ar plastmasas sloksnēm un valkā sejas maskas, baidoties no iespējamās saslimšanas ar jaunā vīrusa izraisītos slimību Covid-19.

foto: Ekrānuzņēmums
Inficēšanās ar jauno koronavīrusu Irānā apstiprināta vairāk nekā 83 500 cilvēkiem.

Irānas valsts televīzija šodien, atsaucoties uz Veselības ministrijas preses pārstāvi, ziņoja, ka no Covid-19 miris vēl 91 cilvēks, līdz ar to kopējais mirušo skaits sasniedzis 5209.

Inficēšanās ar jauno koronavīrusu Irānā apstiprināta vairāk nekā 83 500 cilvēkiem.

Pēc oficiālajiem datiem Irāna ir jaunā koronavīrusa smagāk piemeklētā valsts Tuvajos Austrumos, taču pat Irānas parlaments atzinis, ka patiesais Covid-19 upuru skaits valstī, visticamāk, ir divtik liels.

Irāna nedēļām ilgi noliedza, ka valstī būtu sācies jaunā koronavīrusa uzliesmojums, lai gan pat augsta ranga amatpersonas inficējās ar to. Irānas valdība nav pieprasījusi cilvēkiem uzturēties mājās, savu lēmumu pamatojot ar bažām par ekonomiku, kas smagi ciestu stingru ierobežojumu gadījumā.

Irānas ekonomika jau tā smagi cietusi no sankcijām, ko tai piemērojušas Savienotās Valstis, kas nobloķējušas Irānas jēlnaftas eksportu.

Irānas aptauju centrs ISPA noskaidrojis, ka jaunā koronavīrusa dēļ sarukuši ienākumi 50% aptaujāto, un 42% respondentu norādījuši, ka pandēmijas dēļ viņiem nācies slēgt savus uzņēmumus.

No šomēnes aptaujātajiem 13,5% apgalvoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojuma dēļ viņi palikuši bez darba.

Aptaujā piedalījās 1563 cilvēki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pirms pandēmijas Irānā bez darba bija aptuveni 20% jauno cilvēku un inflācija pārsniedza 40%.

Vairāki taksometra šoferi ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka nevar atļauties nestrādāt.

"Mums, nabadzīgajiem cilvēkiem, nav cita veida, kā strādāt, lai varētu atļauties samaksāt pieaugošās cenas ikdienas vajadzību apmierināšanai," AFP sacīja viens no taksometru šoferiem, kurš uzņem tikai tos pasažierus, kuriem ir sejas maskas.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Teherānā no Covid-19 miruši vairāk nekā 20 taksometru vadītāji, bet saslimuši vairāk nekā 300.

Šonedēļ sāksies musulmaņu svētais mēnesis ramadāns, taču mošejas un svētnīcas paliks slēgtas.

Irānas prezidents Hasans Ruhani sacīja, ka dažas vietas varētu tikt atvērtas 4.maijā, bet Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei, kam pieder galavārds visās valsts lietās, izteicies, ka masu pasākumu aizliegums varētu palikt spēkā visu ramadānu.