foto: EPA/Scanpix
Krievija un Turcija vienojas par pamieru Sīrijā
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans un Krievijas prezidents Vladimirs Putins
2020. gada 5. marts, 20:22

Krievija un Turcija vienojas par pamieru Sīrijā

Jauns.lv / LETA

Krievijas un Turcijas prezidenti Vladimirs Putins un Redžeps Tajips Erdoans ceturtdien vienojušies par pamieru Sīrijas Idlibas provincē, kas stāsies spēkā pusnaktī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"No šīs nakts plkst. 00.01 būs spēkā ugunspārtraukšana," pēc sarunām ar Putinu pavēstīja Erdoans. "Pēc tam mēs saskaņosim nākamos soļus." Vienlaikus viņš norādīja, ka Turcija patur tiesības veikt prettriecienu pret Sīrijas režīma spēkiem, ja tiks uzbrukts turku karavīriem.

Krievija un Turcija Sīrijas pilsoņkarā atbalsta pretējās puses. Sīrijas valdība var rēķināties ar Krievijas, bet atsevišķi nemiernieku grupējumi - Turcijas atbalstu.

foto: EPA/Scanpix
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans un Krievijas prezidents Vladimirs Putins

Centienos nepieļaut Sīrijas krīzes saasināšanos sarunas Krievijas un Turcijas līderu starpā notikušas arī agrāk, cita starpā arī tā dēvētā Astanas procesa ietvaros. 

Sīrijas pilsoņkara ikdienas šausminošās ainas

Sīrijas pilsoņkarš, kas notiek jau kopš 2011. gada marta paņēmis jau vairāk nekā 330 000 cilvēku dzīvību. Civiliedzīvotāju upuru vidū ...

gallery icon
57

Sīrijas armija valsts ziemeļos, arī Idlibas provincē, kur atrodas pēdējais nemiernieku bastions, kopš decembra izvērsusi uzbrukumu pret nemiernieku spēkiem. Situācija saasinājās pēc tam, kad Sīrijas armijas ofensīvā dzīvību zaudēja 50 tur izvietotie Turcijas karavīri.

Pēc tam, kad Idlibā Sīrijas gaisa spēku triecienā 28.februārī tika nogalināti 34 Turcijas karavīri, Erdoans paziņoja, ka turpmāk vairs neliks šķēršļus tam, ka Turcijā bāzētie bēgļi un nelegāli imigranti dodas ES virzienā.

Pēc Turcijas iebrukuma sīrieši masveidā bēg no kara

gallery icon
40

Rezultātā līdzās Turcijas robežai ar ES dalībvalsti Grieķiju sapulcējušies tūkstošiem migrantu, kas cenšas pārkļūt robežai.

Pēdējo dienu laikā Grieķijas policijai vairākkārt izraisījušās sadursmes ar migrantiem, kas nelegāli mēģina iekļūt valstī.

Idliba ir pēdējais Sīrijas bruņotās opozīcijas bastions un tajā liela ietekme ir "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadītajai džihādistu aliansei "Hayat Tahrir al-Sham".

Turcija vēlas, lai Sīrijas armija Idlibas provincē atvelk savus spēkus līdz līnijai, par kuru vienošanās tika panākta Sočos 2018.gada septembrī Krievijas un Turcijas starpā.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija Turcija pārmet, ka tā pati neievēro Soču vienošanos un nav panākusi radikālo grupējumu aiziešanu no frontes līnijas rajoniem.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās