2020. gada 23. janvāris, 20:30

Misānes lietā iesaistījies Dānijas parlamenta priekšsēdētājs

Jauns.lv / LETA

Dānijas parlamenta priekšsēdētājs Henriks Dams Kristensens solījis Dānijas parlamenta komisijām nodot Latvijas lūgumu par Kristīnes Misānes neizdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), kur viņa apsūdzēta sava bērna nolaupīšanā, informē Latvijas Ārlietu ministrijā.

Latvijas vēstniece Alda Vanaga šodien Kopenhāgenā tikās ar Kristensenu, lai iesniegtu Saeimas rezolūciju Misānes lietā un aktualizētu Latvijas pilsones neizdošanu DĀR.

Kristensens solīja nodot Saeimas rezolūciju un lūgumu Dānijas parlamenta komisijām. Atzīmējot situācijas nopietnību, parlamenta priekšsēdētājs tomēr norādīja, ka ne viņš pats personīgi, ne Dānijas parlaments nevar iejaukties Dānijas tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Vanaga apliecināja, ka Latvija turpinās strādāt un meklēt visus iespējamos ceļus pozitīvam lietas atrisinājumam, lai Misāne netiktu izdota DĀR.

Pikets pret Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikai

Šodien plkst.11 pie Dānijas vēstniecības Rīgā notika pikets par bērna nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzētās Latvijas pilsones Kristīnes Misānes atbalstam. ...

gallery icon
12

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā lēmusi lūgt Dānijas atbildīgajām iestādēm neizdot Latvijas pilsoni Misāni DĀR. Savukārt Tieslietu ministrija solījusi turpināt sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu Misānes atgriešanu Latvijā.

Misānes pārstāvji iepriekš norādīja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Rūpējoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādījuši radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu.

Pie Dānijas vēstniecības ir norisinājies pikets pret Misānes izdošanu DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 ziņu video.
Kristīne Misāne