foto: AFP/Scanpix
Saistībā ar žurnālistes slepkavības izmeklēšanu atkāpjas Maltas policijas priekšnieks
Maltas studenti jau 2017.gadā pēc žurnālistes slepkavības protestēja pret policijas priekšnieksa Lorensu Kutadžāru.
Pasaulē
2020. gada 17. janvāris, 15:49

Saistībā ar žurnālistes slepkavības izmeklēšanu atkāpjas Maltas policijas priekšnieks

Jauns.lv / LETA

Maltas policijas priekšnieks Lorenss Kutadžārs piektdien atkāpies no amata saistībā ar apsūdzībām, ka viņš ir pavirši strādājis pie žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicijas slepkavības izmeklēšanas un vairākām korupcijas lietām.

Kā žurnālistiem pavēstija Maltas jaunais premjerministrs Roberts Abela, kurš amatā stājās šonedēļ, komisārs Kutadžārs savā atlūgumā kā atkāpšanās iemeslu minējis vēlmi "pavērt ceļu nepieciešamo reformu sākšanai policijā".

foto: AFP/Scanpix
Maltas studenti jau 2017.gadā pēc žurnālistes slepkavības protestēja pret policijas priekšnieksa Lorensu Kutadžāru.

Aktīvisti, kas vēlas panākt taisnīgumu 2017.gadā noslepkavotās pētnieciskās žurnālistes lietā, cita starpā pieprasījuši 2016.gadā policijas priekšnieka amatā ieceltā Kutadžāra atkāpšanos.

Viņi policijas priekšnieku vaino par paviršu žurnālistes slepkavības izmeklēšanu un nespēju izmeklēt 2018.gadā slēgtās bankas "Pilatus Bank" lietu, kuras vadītājs aizturēts ASV apsūdzībās par naudas atmazgāšanu.

Maltā savā automašīnā uzspridzināta slavena žurnāliste, kura cīnījās pret korupciju

gallery icon
22

53 gadu vecumā noslepkavotā Karuana-Galicia apsūdzēja banku par koruptīvu maksājumu apstrādāšanu.

Abelas priekštecis Džozefs Muskats no amata atkāpās pirmdien saistībā ar aizdomām, ka ir kavējis Karuanas-Galicijas slepkavības izmeklēšanu, lai aizsargātu savus draugus un sabiedrotos. Viņš bija atteicies atcelt no amata policijas priekšnieku.

Protestētāji vēlas arī Maltas ģenerālprokurora Pītera Greča atlaišanu, lai gan Abela ir izteicies, ka neredzot iemeslu viņa demisijai.

Abela solījis, ka valdība pārskatīs iespējamās izmaiņas policijas priekšnieka izraudzīšanas kārtībā, bet detalizētāku informāciju nesniedza. Pašlaik Maltas policijas priekšnieku amatā ieceļ premjerministrs, nevis parlaments.

Maltā tiek tiesāti trīs vīrieši apsūdzībās par automašīnā ievietotas bumbas detonēšanu, nogalinot Karuanu-Galiciju. Par līdzdalību slepkavībā aizturēts arī ietekmīgais uzņēmējs Jorgens Fenečs, kuru policija aizturēja uz viņa jahtas.

Pēc Feneča aizturēšanas novembrī no amata atkāpās tūrisma ministrs Konrads Mici, kurš iepriekš bija enerģētikas ministrs, kā arī Muskata bijušais administrācijas vadītājs Kīts Šembri.

Karuana-Galicia korupcijā bija apsūdzējusi arī Mici un Šembri.

53 gadus vecā Karuana-Galicija, kas atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 2017.gada 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Karuana-Galicija bija starp Maltas ievērojamākajām personām, pateicoties daudz lasītam žurnālistes blogam, kurā viņa atmaskoja noziedzību un korupciju, vēršoties gan pret premjeru Muskatu, gan pret opozīcijas pārstāvjiem.

Žurnālistes dēli pēc viņas nāves pieprasīja Muskata atkāpšanos, apsūdzot viņu nesodāmības kultūras radīšanā un Maltas pārvēršanā par "mafijas salu".