foto: AFP/Scanpix
"Tā ir milzīga atbildība, ko mēs esam tikko uzņēmušies," Leiena un EK komisāri nodod amata zvērestu
Leiena un komisāri solīja saglabāt integritāti un rīkoties apdomīgi.
Pasaulē
2020. gada 13. janvāris, 20:37

"Tā ir milzīga atbildība, ko mēs esam tikko uzņēmušies," Leiena un EK komisāri nodod amata zvērestu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un 26 komisāri pirmdien ceremonijā Eiropas Savienības (ES) augstākajā tiesā nodevuši amata zvērestu, solot ievērot bloka dibināšanas līgumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņi svinīgi solīja kalpot ES interesēm, nevis nacionālajām valdībām.

"Tā ir milzīga atbildība, ko mēs esam tikko uzņēmušies," sacīja Leiena ceremonijā, kas sarīkota aptuveni sešas nedēļas pēc tam, kad jaunais EK sastāvs sācis darbu.

Leiena un komisāri arī solīja saglabāt integritāti un rīkoties apdomīgi, sevišķi, ieņemot amatus un pieņemot jebkādus labumus pēc amatu atstāšanas EK.

Vairāki bijušie komisāri ir izpelnījušies kritiku par ienesīgu amatu ieņemšanu pēc darba EK. Piemēram, Žozē Manuels Barrozu par direktora amata pieņemšanu investīciju bankas "Goldman Sachs" lielākajā filiālē.

Eiropas Savienības Tiesas (EST) prezidents Koens Lenaerts sacīja, ka komisārus nākamo piecu gadu laikā sagaida daudzi izaicinājumi, kā piemērus minot breksitu, klimata pārmaiņas un migrācijas regulēšanu.

"Migrantu krīzes un jautājumi, kas saistīti ar likuma varu, ir galvenie iemesli valdošajam eiroskepticismam," norādīja Lenaerts, acīmredzot, domājot EST lietas pret Poliju un Ungāriju.

Abas valstis tiek apsūdzētas ES dibināšanas līgumu pārkāpumos.

EST galvenais uzdevums ir nodrošināt, ka visās ES dalībvalstīs tiek ievērotas ES tiesību normas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās