foto: AFP/Scanpix
Indijā policisti pirms tiesas nošāvuši 4 izvarošanā un slepkavībā apsūdzētos, sajūsminot vietējos
Vietējie līksmo pēc tam, kad policija nogalinājusi 4 aizdomās turamos
2019. gada 6. decembris, 14:31

Indijā policisti pirms tiesas nošāvuši 4 izvarošanā un slepkavībā apsūdzētos, sajūsminot vietējos

Jauns.lv

Pēdējo nedēļu laikā Indijā plašus protestus izraisījusi kādas 27 gadus vecas veterinārārstes izvarošanas un nogalināšanas lieta. Sievietes sadegušais līķis tika atrasts 27.novembrī, un sabiedrība vietējai policijai pārmeta bezdarbību. Vakar policisti pirms tiesas nošāvuši 4 aizdomās turamos, izpelnoties uzslavas no bojāgājušās radiem.

Nogalinātā sieviete, kuras vārdu policija neatklāj, novembra beigās ap plkst. 18.00 no Indijas pilsētas Haidarabas ar savu motorolleru devās vizītē pie ārsta. Pēc kāda laika viņa piezvanījusi saviem tuviniekiem un pateikusi, ka motocikla riepa izlaidusi gaisu, bet galapunktā viņu nogādāšot kāds garāmbraucošas kravas automašīnas šoferis.

Pēc šīs ziņas sieviete pazudusi bez pēdām. 27.novembrī viņas līķi netālu no šosejas atrada piena piegādātājs. Sievietes ķermenis bija smagi apdedzis. Notikušais izraisīja nacionāla mēroga protestus, sabiedrībai pieprasot nāvessodu vainīgajiem. Policijai tika pārmesta bezdarbība.

foto: AP/Scanpix
Vieta, kur tika atrasts 27 gadus vecās sievietes apdegušais ķermenis

Sievietes piederīgie pat panāca 3 policistu atlaišanu, jo viņi 2 stundas nav reaģējuši pēc tam, kad radi ziņojuši par sievietes pazušanu. Policisti izteikuši pieņēmumu, ka sieviete vienkārši slēpjas.

4 vīrieši atzinušies noziegumā

30.novembrī "CNN" ziņoja, ka policija aizturējusi 4 aizdomās turamos, kuri atzinušies sievietes izvarošanā un nogalināšanā. "Četri cilvēki ir arestēti un viņi ir atzinušies upures izvarošanā," ar paziņojumu nāca klajā Indijas policija. "Izvarošanas laikā pielietotā spēka dēļ sieviete zaudējusi samaņu. Viņi iecēla sievietes ķermeni kravas automašīnā un aizveda uz vietu zem tilta, kur uzlēja viņai virsū degvielu un sadedzināja."

foto: AFP/Scanpix
Notikušais izraisījis plašus protestus valstī

Autopsijā nebija iespējams noteikt, vai sieviete tiešām bija izvarota, jo viņas ķermenis bija pārāk apdedzis.

Pēc policijas sacītā, divi no aizturētajiem braukuši ar kravas automašīnu, kas piedāvājuši sievieti nogādāt galapunktā. Pārējie divi bijuši apkopēji, kuri pārliecinājuši sievieti izvarot. Viens no viņiem esot pirms tam speciāli pārdūris sievietes motorollera riepu. Visi aizdomās turamie bijuši 20 līdz 26 gadus veci.

foto: AFP/Scanpix
Vietējie līksmo pēc tam, kad policija nogalinājusi 4 aizdomās turamos

Šodien, 6.decembrī, visi četri aizdomās turamie agrā rīta stundā tika vesti uz nozieguma vietu, lai rekonstruētu notikumus. Kādā brīdī vīrieši centušies nozagt no policistiem ieročus un izbēgt, kā rezultātā viņi tika nošauti.

"Daži no apsūdzētajiem saķēra policistu ieročus un atklāja uguni," atklāj Haiderabadas policijas iecirkņa pārstāvis Prakašs Redijs. "Pašaizsardzības nolūkos policisti izšāva uz apsūdzētajiem." Ievainoti tikuši arī divi policisti.

Uz notikuma vietu nekavējoties izsaukti mediķi, tomēr visi 4 vīrieši tika pasludināti par mirušiem. Plašākas detaļas par notikušo, piemēram, kā apsūdzētie varēja tikt pie policistu ieročiem, nav skaidras. 

foto: AFP/Scanpix
Notikušais izraisījis plašus protestus valstī

Nogalinātās radi priecājas

Upures ģimene un visa apkaime, kur viņa dzīvojusi, pēc piektdienas rīta notikumiem līksmo. Tiek dedzinātas petardes, cilvēki dāļā saldumus. "BBC" notikumu vietā novēro aptuveni 2000 cilvēkus, kuri, saucot uzmundrinošas un policiju pacilājošas frāzes, nobloķējuši satiksmi.

Vietējā televīzija jau paspējusi nointervēt nogalinātās sievietes tēvu, kurš par vīriešu nogalināšanu ir priecīgs. Viņš uzskata, ka policijas paveiktais nozīmē, ka viņa "meitas gars beidzot dusēs mierā". Tāpat vīrietis pasakās visiem par atbalstu šajā smagajā laikā. 

foto: EPA/Scanpix
Vietējie līksmo pēc tam, kad policija nogalinājusi 4 aizdomās turamos

Atzinīgus vārdus policijai nu velta arī upures māsa. "Apsūdzētie ir tikuši notiesāti. Un es jūtos ļoti priecīga," saka viņa, cerot, ka notikušais nākotnē atturēs citus no izvarošanas.

"Es nespēju to izteikt vārdos. Es izjūtu prieku, bet reizē arī sēras, jo mana meita vairs nekad neatgriezīsies mājās," atklāj nogalinātās māte. "Manas meitas dvēsele nu dus mierā. Taisnība ir panākta. Es nekad nedomāju, ka mēs panāksim taisnīgumu. Nevienai meitenei nevajadzētu pieredzēt to, ko piedzīvoja mana meita."

Māte uzsver, ka likumiem Indijā vajadzētu būt daudz stingrākiem. "Vīriešiem vajadzētu baidīties pat paskatīties uz sievietēm, jo viņi tiks sodīti," saka viņa.

foto: AP/Scanpix
Vietējie līksmo pēc tam, kad policija nogalinājusi 4 aizdomās turamos

Vai nogalinātie tiešām bija vainīgi?

Tomēr domas par policistu rīcību dalās. Kamēr vieni jūsmo par pirms tiesas veikto nāvessodu vīriešiem, citi norāda, ka policijas rīkojusies neapdomīgi un pāri savām pilnvarām. "Ja viņus nogalina pirms tiesas, tad kāda ir jēga no tiesām, policija, likumiem? Tad vienkārši paceļam ieročus un nogalinām, ko vien vēlamies," saka Indijas vadošās partijas deputāte Maneka Gandhi. "Tam visam bija jānotiek likumīgā ceļā."

Augstākās tiesas advokāte Karuna Nundi, kura sava profesionālā darba laikā daudz strādājusi tieši ar sieviešu izvarošanas un līdztiesības lietām, tviterī norāda, ka tagad nekad nebūs iespējams uzzināt, vai apsūdzētie vīrieši tiešām bijuši vainīgi noziegumā. "Tagad neviens neuzzinās, vai 4 nogalinātie vīrieši bija nevainīgi un tika arestēti tikai tāpēc, lai policisti nodemonstrētu ātru reakciju. Neviens neuzzinās, vai brutāli izvarotāji un slepkavas tagad neatrodas uz brīvām kājām, lai izvarotu un nogalinātu vēl vairāk sieviešu."

foto: EPA/Scanpix
Notikušais izraisījis plašus protestus valstī

Likumdevēji Indijā pēc notikušā Haidarabas pilsētā spriež par stingrāku sodu piemērošanu izvarotājiem. Daži pat izteikuši vēlmi šos noziedzniekus kastrēt vai publiski nolinčot.

Balstoties uz Indijas Nacionālā noziegumu reģistra informāciju, Indijā katru dienu policijai tiek ziņots par vismaz 100 seksuāliem noziegumiem. 2017.gadā policija saņēmusi 32 000 ziņojumu par izvarošanu, bet šis skaitlis varētu būt daudz lielāks, jo ne visas sievietes par uzbrukumiem ziņo.

foto: REUTERS/SCANPIX
Protestā piedalījušies arī medicīnas darbinieki