foto: REUTERS/SCANPIX
"Jūs esat nozaguši manu bērnību un sapņus!"- 16 gadus vecā Grēta Tūnberga klimata samitā Ņujorkā pamatīgi norāj pasaules līderus
Zviedrijas klimata aktīviste – 16 gadus vecā Grēta Tūnberga.
Pasaulē
2019. gada 24. septembris, 11:21

"Jūs esat nozaguši manu bērnību un sapņus!"- 16 gadus vecā Grēta Tūnberga klimata samitā Ņujorkā pamatīgi norāj pasaules līderus

Jauns.lv

Zviedrijas klimata aktīviste – 16 gadus vecā Grēta Tūnberga, kopā ar vēl 15 citiem jauniešiem pirmdien, 23. septembrī, Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) iesniegusi sūdzību apgalvojot, ka piecas no pasaules lielākajā ekonomikām, ir pārkāpušas cilvēktiesības, neveicot atbilstošus pasākumus , lai apturētu klimata krīzi, vēsta CNN.

16 gadus vecā Grēta Tūnberga klimta samitā Ņujorkā pamatīgi norāj pasaules līderus

Zviedrijas klimata aktīviste – 16 gadus vecā Grēta Tūnberga, kopā ar vēl 15 citiem jauniešiem pirmdien, 23. septembrī, Apvienoto Nāciju ...

gallery icon

Sūdzība iesniegta neilgi pēc tam, kad Tūnberga ANO augstākā līmeņa sanāksmē par klimata pārmaiņām izteica savu nožēlu pasaules līderiem. “Jūs esat nozaguši manu bērnību un sapņus, mētājoties ar saviem tukšajiem vārdiem, bet tomēr, esmu viena no tiem, kam paveicies,” pirmdien sēdē sacīja Tūnberga. “Cilvēki cieš, cilvēki mirst!” - piebildusi 16 gadus vecā vides aktīviste. 

Iesniegtajā sūdzībā minētas piecas valsis – Vācija, Francija, Brazīlija, Argentīna un Turcija, kuras it kā neesot pildījušas savas saistības saskaņā ar bērnu tiesību konvenciju. 

“Ziņa, ko gribam nodot pasaulei ir – mums ir gana!” - uzsvēra Grēta Tūnberga. 

Tūnberga ANO klimta samitā Ņujorkā pirmdien pasaules līderiem pārmetusi savas paaudzes nodošanu, pietiekami aktīvi necīnoties pret siltumnīcefekta gāzu emisiju.

"Mēs esam masveida izmiršanas sākumā un viss, par ko jūs varat runāt, ir nauda un pasakas par mūžīgo ekonomikas izaugsmi. Kā jūs uzdrīkstaties!" uzsvēra jaunā aktīviste.

Viņa piebilda, ka sarunās ar līderiem viņai sacīts, ka jaunatne tiek sadzirdēta un situācijas nopietnība ir saprasta.

"Bet vienalga, cik skumja un dusmīga es esmu, es tam nevēlos ticēt, jo, ja jūs patiešām izprotat situāciju un turpināt nerīkoties, tad jūs esat ļauni, un tam es atsakos ticēt," sacīja Tūnberga.

Viņa nosauca vairākus mērķus, kas nav sasniegti, un norādīja, ka var izveidoties "nenovēršamas ķēdes reakcijas ārpus cilvēku kontroles".

Tikmēr pasaules reakcija sociālajos tīklos par Grētas runu ANO klimata samitā Ņujorkā ir lielākoties pozitīva. 

Cilvēki Grētu nosaukuši par varoni, kas mūsdienu paaudzei jau sen bijis nepieciešams. "Es savu pirmo meitu saukšu Grētas vārdā!" - teic kāds "Twitter" lietotājs. Tikmēr lielākā daļa sajūsminās par Grētas reakciju, satiekot ASV prezidentu Donaldu Tampu.