foto: AP/Scanpix
Krievijas kosmosa kuģis ar cilvēkveidīgo robotu otrajā mēģinājumā savienojas ar SKS
Pasaulē
2019. gada 27. augusts, 07:15

Krievijas kosmosa kuģis ar cilvēkveidīgo robotu otrajā mēģinājumā savienojas ar SKS

Jauns.lv / LETA

Krievijas kosmosa kuģis "Sojuz MS-14", kurā atrodas cilvēkveidīgais robots, otrdien otrajā mēģinājumā savienojies ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS), informēja Krievijas kosmosa lidojumu vadības centrs Piemaskavas pilsētā Koroļovā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kosmosa kuģis, kas šajā lidojumā devies bezpilota režīmā, automātiski savienojies ar SKS moduli "Zvezda"

Jau ziņots, ka sestdien "Sojuz MS-14" mēģināja savienoties ar SKS moduli MIM2, taču mēģinājums bija neveiksmīgs, jo automātiskās savienošanās sistēmas "Kurs" signāla pastiprinātāja bojājuma dēļ kosmosa kuģis nevarēja pietuvoties SKS tuvāk par 100 metriem.

foto: AP/Scanpix

Pirmdien Krievijas kosmonauts Aleksandrs Skvorcovs no moduļa "Zvezda" rokas vadības režīmā atvienoja kosmosa kuģi "Sojuz MS-13" un pievienoja to modulim MIM2, atbrīvojot vietu pie moduļa "Zvezda" kosmosa kuģim "Sojuz "MS-14".

Jau ziņots, ka "Sojuz MS-14" ar cilvēkveidīgo robotu uz SKS no Baikonuras kosmodroma tika palaists ceturtdien.

Robots, kam dots vārds Fjodors, ir pirmais kosmosā nosūtītais Krievijas cilvēkveidīgais robots. Cilvēkam līdzīgais 1,8 metrus garais robots sver 160 kilogramus. Robota uzdevums ir palīdzēt tādu operāciju veikšanā, kas ir bīstamas cilvēkiem, taču pagaidām robots vēl tikai apgūst dažādas prasmes. Iecerēts ka robotu varēs izmantot ne tikai kosmosā, bet arī uz Zemes.

Fjodors nav pirmais cilvēkveidīgais robots, kas nogādāts izplatījumā.

2011.gadā ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) palaida cilvēkveidīgu robotu "Robonaut 2", ko uzbūvēja kompānija "General Motors". Tehnisku problēmu dēļ 2018.gadā tas tika nogādāts atpakaļ uz Zemi.

2013.gadā Japāna kopā ar savas valsts astronautu nosūtīja kosmosā nelielu robotu "Kirobo", ko izstrādāja kompānija "Toyota". Tas spēja sarunāties japāņu valodā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās