foto: REUTERS/SCANPIX
Ebolas vīruss bīstami izplatās - nupat tas atklāts 24 gadus vecai mātei ar bērnu
2019. gada 16. augusts, 23:19

Ebolas vīruss bīstami izplatās - nupat tas atklāts 24 gadus vecai mātei ar bērnu

Jauns.lv / LETA

Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR) Ebolas vīruss izplatījies jau uz trešo provinci, kur konstatēti divi saslimšanas gadījumi, piektdien paziņojis Kongo DR Nacionālais biomedicīnas pētījumu institūts.

Dienvidkivu provincē Ebolas vīruss konstatēts 24 gadus vecais sievietei un viņas septiņus mēnešus vecajam bērnam, paziņoja institūta direktors Žans Žaks Mujembe.

Viņš sacīja, ka turp nosūtīta ekspertu komanda, lai mēģinātu apturēt vīrusa izplatīšanos.

Noskaidrots, ka māte un bērns bija devušies uz Ziemeļkivu provinci, kur inficējušies ar Ebolas vīrusu.

Ebolas vīrusa epidēmija jau mēnešiem ilgi plosās Kongo DR Ituri un Ziemeļkivu provincēs un to grūti kontrolēt.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Saslimšanas pazīmes ir augsta temperatūra, galvas, muskuļu, kuņģa sāpes, iesnas un citi gripai raksturīgi simptomi. Pēc tam sākas plaša asiņošana.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirms divām dienām paziņoja, ka, pateicoties divām eksperimentālām zālēm, panākts izrāviens cīņā ar Ebolas vīrusu.

Varasiestāžu sniegtā informācija liecina, ka līdz šim ar vīrusu inficējušies gandrīz 2900 cilvēki un vairāk nekā 1900 miruši. Vakcinācijas kampaņas veiktas Kongo DR un tās kaimiņvalstīs Dienvidsudānā, Ugandā, Ruandā un Burundi.

Šis ir otrais lielākais Ebolas vīrusa uzliesmojas, kāds reģistrēts, un PVO jūlijā pasludināja Ebolas epidēmiju Kongo DR par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju.

Cīņu ar epidēmiju Kongo DR apgrūtina vardarbība dažādu vietējo kaujinieku grupējumu starpā un uzbrukumi medicīnas darbiniekiem un iestādēm.