foto: EPA/Scanpix
Reaģējot uz slaktiņu Teksasā, Meksikas prezidents aicina ASV pieņemt stingrāku ieroču kontroli
Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors sacīja, ka šī problēma skar gan Meksiku, gan ASV.
Pasaulē
2019. gada 6. augusts, 14:37

Reaģējot uz slaktiņu Teksasā, Meksikas prezidents aicina ASV pieņemt stingrāku ieroču kontroli

Jauns.lv / LETA

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors pirmdien aicināja ASV pieņemt stingrāku ieroču kontroli pēc nedēļas nogalē notikušās apšaudes ASV Teksasas štata Elpaso pilsētā, kurā nogalināti 22 cilvēki, tai skaitā astoņi Meksikas pilsoņi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs ļoti respektējam to, ko izlemj citas valdības, bet mēs uzskatām, ka nelaimīgajiem notikumiem Savienotajās Valstīs vajadzētu novest līdz pārdomām, analīzei un lēmumam kontrolēt neizvēlīgo ieroču pārdošanu," sacīja Lopess Obradors savā ikdienas preses konferencē.

foto: EPA/Scanpix
Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors sacīja, ka šī problēma skar gan Meksiku, gan ASV.

"Abās galvenajās partijās Savienotajās Valstīs ir pievērsta maza uzmanība ieroču kontrolei," viņš piebilda, runājot par Republikāņu un Demokrātu partijām.

"Viņi (ASV) atradīs visērtāko risinājumu, un es neizslēdzu iespējamas izmaiņas viņu konstitūcijā un likumdošanā," sacīja Meksikas prezidents.

"Šie ir jauni laiki, ir nepieciešams vienmēr pielāgot juridisko ietvaru jaunajai realitātei. Es ceru, ka tas notiks," viņš piebilda.

Lopess Obradors arī sacīja, ka šī problēma skar gan Meksiku, gan ASV.

Apmēram 70% no ieročiem, kas izmantoti noziedzīgās darbībās Meksikā, ir ievesti valstī pār ziemeļu robežu ar ASV, liecina Meksikas valdības dati. Meksikā pērn tika reģistrēti 36 000 slepkavību, kas ir jauns rekords.

Meksikas ārlietu ministrs Marselo Ebrards pirmdien tviterī paziņoja, ka Elpaso apšaudē nogalināto Meksikas pilsoņu skaits ir pieaudzis līdz astoņiem, un nosauca to par "teroraktu" pret meksikāņiem. ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien savā uzrunā izteica līdzjūtību Meksikas prezidentam un Meksikas tautai.

Meksika apsver iespēju pieprasīt ASV izdot tai uzbrucēju, kas Elpaso pilsētā nošāva cilvēkus, jo vairāki no upuriem bija Meksikas pilsoņi, svētdien paziņoja Meksikas ārlietu ministrs Marselo Ebrards.

Teksasā apšaudē lielveikalā nogalināti vairāki cilvēki

Apšaudē lielveikalā ASV Teksasas štatā sestdien nogalināti vairāki cilvēki.

gallery icon
25

Pēc viņa teiktā, Meksikas ģenerālprokuratūra izmeklē, vai ir pamats 21 gadus vecajam uzbrucējam izvirzīt apsūdzības terorismā pret meksikāņiem ASV un vai var izvirzīt apsūdzības tiem, kas pārdevuši viņam uzbrukumā izmantoto ieroci.

21 gadus vecais Patriks Krusiuss sestdien Elpaso lielveikalā "Walmart" atklāja uguni, nošaujot 22 un ievainojot 24 cilvēkus. Uzbrucējs ir aizturēts.

Elpaso atrodas tieši pie ASV robežas ar Meksiku, un pilsētā ik dienu ierodas tūkstošiem meksikāņu, lai strādātu vai iepirktos.

ASV varasiestādes slaktiņu izmeklē kā iekšzemes terorismu un iespējamu naida noziegumu. Policija uzskata, ka Krusiuss neilgi pirms slaktiņa internetā publicējis manifestu, kurā vēsta, ka plānotais uzbrukums ir reakcija uz "latīņamerikāņu invāziju Teksasā".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās