foto: AFP/Scanpix
"Whirlpool" pēc 11 gadiem atsauc veļas žāvētājus, kas tiek vainoti vismaz 750 ugunsgrēku izraisīšanā
ASV sadzīves tehnikas ražotāja "Whirlpool" vadības pārstāvis atvainojās klientiem Lielbritānijā, kurus 11 gadu laikā skāruši incidenti ar veļas žāvētājiem
2019. gada 22. jūlijs, 13:10

"Whirlpool" pēc 11 gadiem atsauc veļas žāvētājus, kas tiek vainoti vismaz 750 ugunsgrēku izraisīšanā

Jauns.lv / LETA

ASV sadzīves tehnikas ražotāja "Whirlpool" vadības pārstāvis atvainojās klientiem Lielbritānijā, kurus 11 gadu laikā skāruši incidenti ar veļas žāvētājiem, kā arī atsauca 500 tūkstošus veļas žāvētāju, kuriem pastāv aizdegšanās risks.

Veļas žāvētāji atsaukti nepilnus četrus gadus pēc tam, kad kompānija brīdināja cilvēkus par drošības problēmām.

'Whirlpool" viceprezidents Džefs Noels britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC sacīja, ka inženieri labojuši veļas žāvētājus, taču atzina, ka ir jāveic plašāki pasākumi problēmas risinājumam. "Mēs atvainojamies par klientiem radītajām problēmām," viņš paziņoja.

Lielbritānijā no 2004.gada aprīlim līdz 2015.gada septembrim pārdoti vairāk nekā pieci miljoni zīmolu "Hotpoint", "Indesit", "Creda", "Swan" un "Proline" veļas žāvētāju, kuriem pastāv aizdegšanās riski.

Kompānija piedāvā bez maksas apmainīt veļas žāvētāju, stundu ilgu bezmaksas remontu, atlaidi jaunāka modeļa iegādei vai daļēju kompensāciju līdz 150 Lielbritānijas mārciņām (167 eiro). Kompānija neparedz papildu pasākumus tiem veļas žāvētājiem, kas jau ir remontēti drošības apsvērumu dēļ, lai gan daži no tiem ir aizdegušies arī pēc remonta.

11 gadu laikā "Whirlpool" veļas žāvētāju aizdegšanās tiek uzskatīta par iemeslu vismaz 750 ugunsgrēkos Lielbritānijā, liecina valdības sniegtā informācija. Vairākas ģimenes šādos ugunsgrēkos zaudējušas savas mājas.

"Whirlpool" paziņoja, ka kompānijai ir informācija par 54 ugunsgrēkiem, kurus izraisījuši tās veļas žāvētāji, kad pūka no kolektora uzkritusi uz sildelementa.

Kompānija informēja, ka lielākā daļa no pieciem miljoniem pārdoto veļas žāvētāju vairs netiek lietoti, bet pēdējo gadu laikā kompānija veikusi remontu 1,7 miljoniem ierīču. Aplēses liecina, ka lietošanā varētu būt vēl apmēram 250-800 tūkstoši bīstamo ierīču.

Veļas žāvētāju atsaukšanu pieprasīja Lielbritānijas valdība. Patērētāju tiesību aizstāvji kritizē "Whirlpool" par to, ka veļas žāvētāji atsaukti tikai tad, ka Lielbritānijas valdība draudēja noteikt sodu.

2014.gadā kompānija iegādājās Itālijas sadzīves tehnikas ražotāju "Indesit", un pēc pārņemšanas atklāja veļas žāvētāju defektu, par kuru brīvprātīgi informēja atbildīgās institūcijas. 2015.gadā tika sākta kampaņa, lai brīdinātu klientus par iespējamiem aizdegšanās riskiem.

Tēmas