foto: ZUMAPRESS.com
Pirms filmas par Putinu ar granātmetēju uzbrūk Ukrainas TV kanālam
Cietusī TV kanāla ēka.
2019. gada 13. jūlijs, 16:34

Pirms filmas par Putinu ar granātmetēju uzbrūk Ukrainas TV kanālam

Jauns.lv / LETA

Ar granātmetēju sestdienas naktī sabojāta Ukrainas televīzijas kanāla ēka pēc tam, kad kanāls paziņoja par plāniem pārraidīt pretrunīgi vērtētu dokumentālo filmu par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Pirms dokumentālās filmas par Putinu Ukrainā ar granātmetēju uzbrukts TV kanālam

gallery icon
8

Uzbrukums kanālam "112 Ukraine" notika ap plkst.3.40, un amatpersonas to raksturo kā terorismu. Neviens incidentā nav cietis, bet ir sabojāta izkārtne uz kanāla biroju ēkas fasādes, informēja policija. Granātmetēju uzbrucēji pametuši notikuma vietā.

Pēc notikušā policija ir pastiprinājusi drošības kontroles Kijevā, cenšoties aizturēt par uzbrukumu atbildīgo. Incidentu izmeklē Ukrainas drošības policija.

"112 Ukraine" vadītājs Jegors Benkendorfs aicināja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski "nekavējoties nosodīt kriminālo vēršanos" pret kanālu. "Jums skaidri un izlēmīgi ir jāpasaka, ka neviens nedrīkst izmantot spēku pret medijiem Ukrainā," viņš uzrunāja Zelenski.

Kanāls daļēji pieder prokrieviskajam Ukrainas parlamenta deputātam Tarasam Kozakam. Šonedēļ Ukrainas prokuratūra izteica tam brīdinājumu par plāniem pārraidīt ASV režisora Olivera Stouna dokumentālo filmu "Revealing Ukraine" ("Atklājot Ukrainu"), kurā cita starpā ietverta arī intervija ar Putinu.

Šajā filmā Ukrainā notikušo komentē Putins un prokrieviski noskaņotais politiķis Viktors Medvedčuks. Kozaks tiek uzskatīts par tuvu Medvedčuka līdzgaitnieku. Medvedčuks Ukrainā tiek vērtēts pretrunīgi viņa ciešo saišu ar Putinu dēļ. Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko ceturtdien dokumentālo filmu raksturoja ka "Krievijas propagandas filmu" un paziņoja, ka visi, kas iesaistīti tās pārraidīšanā, tiks izsaukti uz iztaujāšanu.

Piektdien "112 Ukraine" brīdināja savus darbiniekus par "tiešiem fiziska uzbrukuma draudiem", ko izteikušas radikālas organizācijas saistībā ar dokumentālo filmu, kuru pārraidīt kanāls plāno nākamnedēļ. Kanāls tagad ir atcēlis plānoto pārraidi, paziņojot, ka tādā veidā cenšas izvairīties no iespējamām sankcijām un kriminālvajāšanas.

Kopš 2014.gada Ukrainas armija valsts austrumos cīnās pret prokrieviski noskaņotiem kaujiniekiem.