foto: AFP/Scanpix
HRW nosoda Franciju par "Islāma valsts" lietu nodošanu Irākas tiesām
Tiesas telpas Bagdādē, kur izskata franču džihādistu lietas.
Pasaulē
2019. gada 31. maijs, 16:04

HRW nosoda Franciju par "Islāma valsts" lietu nodošanu Irākas tiesām

Jauns.lv / LETA

Ņujorkā bāzētā starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) nosodījusi Franciju, jo tā par terorismu aizdomās turēto Francijas pilsoņu lietu izskatīšanu "nodevusi ārpakalpojumā" Irākai, kur septiņiem francūžiem jau piespriests nāvessods.

No viņiem divi "apgalvojuši, ka tikuši spīdzināti vai piespiesti atzīties", teikts HRW paziņojumā.

"Francijai un citām valstīm nevajadzētu savu aizdomās par terorismu turēto pilsoņu lietas nodot ārpakalpojumā tieslietu sistēmām, kas tiek izmantotas negodprātīgi," aicina HRW Tuvo Austrumu direktora vietas izpildītāja Lama Fakiha.

"Šīm valstīm nevajadzētu dīki sēdēt, kad viņu pilsoņi tiek pārvesti uz valstīm, kur viņu tiesības uz taisnīgu tiesu un aizsardzību no spīdzināšanas ir apdraudētas."

Irākā apcietinājumā atrodas tūkstošiem džihādistu, kas pēdējo mēnešu laikā sagūstīti kaimiņvalstī Sīrijā.

Viņu vidū ir arī vairāki simti džihādistu grupējuma "Islāma valsts" dalībnieku, un tas raisījis debates par to, vai viņi būtu tiesājami reģionā vai arī repatriējami.

Parīze uzstāj, ka Irākā un Sīrijā sagūstītie Francijas pilsoņi būtu tiesājami vietējās tiesās, vienlaikus paužot iebildumus pret nāvessodu.

Irākas likumos visiem paredzēts nāvessods par pievienošanos "teroristu grupējumam", arī tiem, kas nav ņēmuši rokās ieročus.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmusies atbildību par teroraktiem Eiropā.