foto: Mikhail Metzel/TASS/All Over Pre/ Vida Press
Turcijas prezidents izpelnījies nosodījumu par izteikumiem pēc Jaunzēlandes apšaudēm
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.
Pasaulē
2019. gada 20. marts, 07:12

Turcijas prezidents izpelnījies nosodījumu par izteikumiem pēc Jaunzēlandes apšaudēm

Jauns.lv / LETA

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons trešdien nosodīja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana "neapdomīgos" un "ļoti aizvainojošos" izteikumus pēc apšaudēm Jaunzēlandes pilsētas Kraistčērčas mošejās, un brīdināja, ka viņš apsvērs "visus variantus" attiecību pārskatīšanai.

Erdoans, piedaloties pašvaldību vēlēšanu kampaņā, interpretēja teroraktus Kraistčērčā kā daļu no uzbrukuma Turcijai un islāmam. Viņš brīdināja, ka pret musulmaņiem noskaņotie austrālieši atgriezīsies dzimtenē zārkos tāpat kā viņu vectēvi, ja viņi apmeklēs Turciju, un atsaucās uz Pirmā pasaules kara laikā 1915.gadā notikušo Galipoli kauju, kurā krita vairāk nekā 8000 Austrālijas karavīru.

"Turcijas prezidents Erdoans ir izteicis piezīmes, kuras es uzskatu par ļoti aizvainojošām austrāliešiem un par ļoti neapdomīgām šajā ļoti jutīgajā vidē," sacīja Morisons pēc tam, kad viņš bija izsaucis Turcijas vēstnieku un noraidījis tā "taisnošanos".

"Es gaidu un esmu lūdzis, lai šie komentāri tiktu izskaidroti un atsaukti," sacīja Morisons, kuram tuvākajās nedēļās ir gaidāmas jaunas vēlēšanas.

Apšaudē Jaunzēlandes mošejā daudzi nogalinātie

Kraistčērčas pilsētā, Jaunzēlandē, piektdien apšaudēs divās mošejās lūgšanu laikā nogalināti 49 cilvēki.

gallery icon
45

Viņš raksturoja Turcijas apgalvojumus par Austrālijas un Jaunzēlandes reakciju uz apšaudēm Kraistčērčā kā "nekrietnus".

Morisons sacīja, ka austrāliešiem ceļojumos uz Turciju ir jābūt saprātīgiem, un brīdināja, ka tiek pārskatīti ieteikumi ceļotājiem uz Turciju.

"Es pirms tālākas rīcības nogaidīšu, lai redzētu, kāda ir Turcijas valdības atbilde, bet es varu jums pateikt, ka tiek apsvērti visi varianti," teica Morisons.

Morisons arī apsūdzēja Erdoanu, ka viņš nodevis mūsdienu Turcijas valsts tēva Mustafas Kemala Ataturka solījumu veidot mieru starp abām valstīm.

Galipoli kaujas memoriālā ir lasāmi Ataturka vārdi: "Nav nekādas atšķirības starp Džonijiem un Mehmetiem (..) pēc savas dzīvības zaudēšanas šajā zemē viņi ir kļuvuši arī par mūsu dēliem."

"Ataturks centās pārveidot savu valsti par mūsdienīgu nāciju, iekļaujošu nāciju, un es domāju, ka šie [Erdoana] komentāri nesaskan ar šo garu," sacīja Morisons.

Erdoans ir izpelnījies arī asus Jaunzēlandes pārmetumus par saviem izteikumiem un Kraistčērčas šāvēja uzņemtā video izmantošanu savā vēlēšanu kampaņā.

Jaunzēlandes vicepremjers Vinstons Pīterss pirmdien sacīja, ka šāda slaktiņa politizēšana "pakļauj briesmām Jaunzēlandes tautas un mūsu cilvēku ārzemēs nākotni un drošību, un tā ir pavisam netaisnīga".

Jaunzēlandes mošeju masu slepkava stājas tiesas priekšā

Austrālijas pilsonis Brentons Tarants, kurš tiek apsūdzēts slepkavībās par apšaudēm Jaunzēlandes pilsētas Kraistčērčas mošejās, sestdien Kraistčērčā stājās tiesas priekšā, kas ...

gallery icon
12