foto: EXPRESSEN
Prestižajai Nobela Miera prēmijai nominē 16 gadus vecu zviedrieti-klimata aktīvisti
Portālā “Twitter” Grēta Tūnberga sevi apraksta kā 16 gadus vecu klimata aktīvisti ar Aspergera sindromu.
Pasaulē
2019. gada 15. marts, 12:19

Prestižajai Nobela Miera prēmijai nominē 16 gadus vecu zviedrieti-klimata aktīvisti

Jauns.lv

Vien 16 gadus vecā Grēta Tūnberga no Zviedrijas jau pasludināta par valsts gada sievieti, taču, pateicoties trīs norvēģu parlamenta deputātiem, jaunajai meitenei, kura aktīvi cīnās par klimata saglābšanu, nu ir izredzes kļūt par jaunāko prestižā apbalvojuma saņēmēju.

Pateicību par nomināciju Grēta jau paguvusi izteikt “Twitter” portālā, rakstot: “Jūtos pagodināta un pateicīga!”

“Virzījām Grētu Tūnbergu nominācijai tādēļ, ka, ja mēs neiestāsimies pret cilvēka nodarīto skādi klimatam, piedzīvosim konfliktus, tostarp karus un bēgļus. Grēta ir sākusi masveida kustību, kura, vismaz manos ieskatos, ved uz mieru,” savu izvēli aģentūrai AFP skaidroja Norvēģijas parlamenta deputāts Fredijs Andre Ovstegards.

16 gadus vecā vides aktīviste Grēta Tūnberga - Zviedrijas "gada sieviete"

gallery icon

Tiesības nominēt Nobela Miera prēmijai ir nacionāla līmeņa politiķiem un citiem starptautiska mēroga valstu pārstāvjiem, akadēmiķiem, kā arī iepriekšējiem laureātiem. Uzvarētājus paziņo oktobrī, savukārt svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija norisinās decembrī, Norvēģijas galvaspilsētā Oslo.

Saskaņā ar Nobela komitejas mājaslapā publicēto informāciju, šogad uz Nobela Miera prēmiju pretendē 301 kandidāts. No tiem 223 ir fiziskas personas, bet atlikušie 78 – dažādas organizācijas.

foto: EXPRESSEN
Portālā “Twitter” Grēta Tūnberga sevi apraksta kā 16 gadus vecu klimata aktīvisti ar Aspergera sindromu.

Kas ir Grēta Tūnberga?

Grēta plašāku uzmanību ieguva, pateicoties iniciatīvai ar nosakumu “#FridaysForFuture”. Tās pamatdoma – mudināt skolas vecuma bērnus protestēt pret atbildīgo iestāžu un virkni citu ar negatīvām un paātrinātām klimata izmaiņām saistītu pušu (tostarp milzu industriju) bezdarbību, par spīti pētījumos balstītām zinātnieku prognozēm.

Grētai izdevies gūt citu skolas vecuma bērnu atsaucību tādās valstīs kā Vācija, Beļģija, Lielbritānija, Francija, Austrālija un Japāna. Šodien, 15. martā plānots, iespējams, līdz šim lielākais starptautiskais skolēnu protests, ziņo BBC.

Portālā “Twitter” Grēta Tūnberga sevi apraksta kā 16 gadus vecu klimata aktīvisti ar Aspergera sindromu. Viņas pirmais protests tika izvērsts pagājušā gada 16. augustā, iepretim Zviedrijas parlamentam.

Meitene arī paguvusi aizstāvēt savus uzskatus, uzstājoties Davosas Ekonomiskā foruma ietvaros šī gada janvārī, kur Grēta valstu līderiem teica, ka līdz šim spēcīgākās pasaules lielvalstis ir pilnīgi izgāzušās, ignorējot arvien spiedīgākās klimata problēmas.

Zviedrijas gada sievietes titulu Grēta ieguva, sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma “Inizio” aptaujā ar 23% balsu pārsvaru apsteidzot valsts kristīgo demokrātu līderi Ebu Bušu-Tūru.

Tūnbergai tviterī ir aptuveni 233 000 sekotāju, kas ierindo viņu trešajā vietā starp Zviedrijas tvitera lietotājām. Visvairāk tvitera sekotāju ir popzvaigznēm Sārai Lāšonei un Robinai - attiecīgi 1,37 miljoni un 366 000.