foto: AFP/LETA
Grieķijas premjers Ciprs sāk vizīti Turcijā
Ciprs Turcijā sacīja, ka vēlas turpināt "sarežģīto, bet atklāto dialogu, kas ar Erdoanu tikai aizsākts 2017.gadā.
Pasaulē
2019. gada 5. februāris, 13:33

Grieķijas premjers Ciprs sāk vizīti Turcijā

Jauns.lv / LETA

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs otrdien ieradies Ankarā, uzsākot divu dienu vizīti, kuras gaitā tiksies ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu un pārrunās migrācijas un teritoriālo domstarpību jautājumus.

Intervijā pirmdien Turcijas ziņu aģentūrai "Anadolu" Ciprs sacīja, ka vēlas turpināt "sarežģīto, bet atklāto dialogu, kas ar Erdoanu tikai aizsākts 2017.gadā.

Šādi viņš izteicās par Erdoana 2017.gada decembra vizīti Atēnās, kas bija pirmā Turcijas valsts galvas vizīte 65 gadu laikā.

Toreiz Turcijas līderis sacīja, ka 1923.gada Lozannas līgums, ar kuru pēc Pirmā pasaules kara tika noteiktas Turcijas robežas ar kaimiņvalstīm, kā arī suverenitātes zonas Egejas jūrā, būtu jāatjauno.

Kipra, kas kopš 1974.gada ir sadalīta grieķu un turku daļās, ir vēl viens klupšanas akmens Atēnu un Ankaras attiecībās.

2017.gada centieni panākt Kipras apvienošanu beidzās bez līguma noslēgšanas.

Erdoans vairākkārt pieprasījis, lai Atēnas izdod astoņus Turcijas karavīrus, kas pēc 2016.gada neveiksmīgā puča aizbēga ar helikopteru uz Grieķiju.

Intervijā Ciprs cildināja Turciju par četru miljonu bēgļu uzņemšanu un sacīja, ka mērķis abām valstīm ir izveidot attiecības, "no kā labumu gūtu abas mūsu tautas un mūsu reģions".

Trešdien Ciprs dosies uz Stambulu un tiksies ar pareizticīgo baznīcas garīgo līderi Konstantinopoles patriarhu Bartolomeju I.