Pasaulē
2019. gada 17. janvāris, 05:41

Amerikāņu TV raidījums nokaitina igauņu eksprezidentu Ilvesu: "Uz mūsu karavīru bērēm tātad gāju veltīgi?"

Jauns.lv

Igaunijas bijušais prezidents Tomass Hendriks Ilvess paudis sašutumu, reaģējot uz ASV konservatīvi un republikāniski noskaņotā TV kanāla “Fox News” ziņu raidījumu, kurā apspriests, vai ASV ir jēga no dalības NATO, un vai kara gadījumā tik tiešām būtu nepieciešams aizstāvēt Baltijas valstis.

ASV telekanāla ziņu raidījumā diskusijas vadījis pazīstamais politisko aktualitāšu komentētājs Takers Karlsons un jurists, speciālists politikas jautājumos Dāvids Tafuri, kurš bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā kalpojis kā padomdevējs Baltajam namam.

Diskutēts, vai ir vērts uzsākt atomkaru Latvijas dēļ

Piebalsojot ASV prezidenta Donalda Trampa nostājai, kas paredz izvērtēt ASV atbildību un iesaisti NATO, Karlsons apgalvoja, ka PSRS sagrāve notikusi jau pirms 25 gadiem, un pašreizējā Krievija nav tādā stāvoklī, lai varētu atļauties domāt par militāru uzbrukumu NATO austrumu robežai jeb Baltijas valstīm.

“Kādēļ gan mēs nevarētu debatēt par NATO līguma 5. pantu, kas uzdod mums aizstāvēt tādas lietas kā, piemēram, Igaunijas teritoriālā nedalāmība?” oponentam jautājis Karlsons. “Vai tu atbalsti atomkara sākšanu, lai aizstāvētu Latvijas neatkarību?” piebilda Karlsons. Dāvids Tafuri pretī apgalvojis, ka NATO spēlē lielu lomu starptautiskās stabilitātes nodrošināšanā. To iespējamu dara šajā organizācijā iesaistīto valstu sadarbība militāros un informācijas apmaiņas jautājumos. Jāpiebilst, ka telekanāls "Fox" izsenis uzskatīts par Donalda Trampa TV ruporu.

Sarunu angļu valodā iespējams noskatīties šeit:

Ilvess: “Atbildiet ar “jā”, vai “nē”

Atbildē uz ASV politikas speciālistu diskusiju par to, vai ASV tik tiešām būtu nepieciešams sūtīt savus karavīrus nāvē Baltijas valstu dēļ, Igaunijas eksprezidents norādījis uz Baltijas valstu iesaistīšanos ASV militārajās kampaņās Afganistānā un Irākā, kuru laikā bojā gājuši vairāki Baltijas valstu bruņoto spēku pārstāvji. “Tātad uz to Igaunijas karavīru bērēm, kuri mira, aizstāvot ASV intereses Afganistānā un Irākā, esmu gājis veltīgi? Atbildiet ar “jā”, vai “nē”,” teikts eksprezidenta ierakstā.

Ar to dalījušies vairāk nekā 1200 cilvēku, savukārt komentāros vairums portāla lietotāju, tostarp sabiedrībā zināmi cilvēki un politisko norišu speciālisti, nostājas Tomasa Hendrika Ilvesa pusē, norādot, ka pašreizējās ASV administrācijas spriedelēšanu nevajagot uztvert pārlieku nopietni un ka Igaunijas, kā arī Baltijas valstu karavīri nav atdevuši savas dzīvības veltīgi.

Kāds lietotājs kļūdaini rakstītā tekstā, šķiet, norādījis, ka Ilvess, iespējams, melojot par visu bēru apmeklēšanu uz ko eksprezidents atcirtis: "Izskatās, ka tu nemāki nedz lasīt, nedz rakstīt. Varbūt būtu jēga apmeklēt angļu valodas stundas, nevis dirnēt mammas mājas pagrabā?"

Medijos jau ziņots, ka pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps (Republikāņu partija) savas līdzšinējās prezidentūras laikā vairākkārt norādījis uz neapmierinātību saistībā ar to, ka daudzas NATO dalībvalstis nepilda nosacījumu, kas paredz ik gadu 2% no IKP atvēlēt nacionālo bruņoto spēku spēju pilnveidošanai.

Līdz ar to publiskajā telpā arvien biežāk tiek apspriesta ASV loma NATO aliansē un tas, vai valstij tik tiešām būtu jāpiekrīt ar NATO līguma 5. pantu, kas paredz, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij ir uzbrukums NATO kopumā un paredz starptautisku NATO spēku mobilizēšanu un iesaistīšanos.