foto: Sintija Zandersone/LETA
Krievijas TV izfantazē masveida protestus, kā ekspertus pieaicinot Ždanoku un Jurkānu
Kremļa TV Centrs mēģina iztēlot, ka šis mītiņš pulcējis vairāk dalībnieku nekā Saeimas vēlēšanas ar 845 196 balsotājiem.
Pasaulē
2018. gada 27. oktobris, 05:31

Krievijas TV izfantazē masveida protestus, kā ekspertus pieaicinot Ždanoku un Jurkānu

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Kremļa TV kanālos 13. Saeimas vēlēšanas atspoguļotas vairāk nekā tendenciozi, par ekspertiem pieaicināti radikālie šovinisti – Aleksandrs Gapoņenko, Tatjana Ždanoka un Einārs Graudiņš. Vēlēšanas, salīdzinot ar krievu skolu aizstāvju maršiem, esot bijušas vien pupu mizas.

TV Centrs savu reportāžu par Saeimas vēlēšanām sāka ar vārdiem: “Cilvēki uz vēlēšanu iecirkņiem gāja nelabprāt, nobalsojošo skaits bija rekordzems. Bet tajā pašā laikā mītiņi pret krievu skolu slēgšanu jau sen ir kļuvuši masveidīgi.”

Nemītiņo pat visi piekritēji

Kādi ir reālie skaitļi? Šajās Saeimas vēlēšanās piedalījās 54,6% balsstiesīgo, iepriekšējās – 58,85 procenti, bet tas nenozīmē, ka protesti pret krievu skolu slēgšanu ir masveidīgāki. Uz šiem mītiņiem Rīgā pulcējās pāris tūkstošu (15. septembrī – ap 2500, 1. maijā – ap 2000, 4. aprīlī vēl mazāk – mazliet vairāk par tūkstoti), tātad liekākais – tikai ap 0,25% Saeimas vēlētāju skaita. Mītiņu organizatore, Tatjanas Ždanokas vadītā Latvijas Krievu savienība uz tiem nevar sasaukt pat visus savus kaismīgākos piekritējus (Rīgā par šo partiju nobalsoja 10 795 vēlētāji).

Par ekspertiem Ždanoka un Jurkāns

TV Centrs sižetā, kā ierasts, Latvijai pareģota ekonomiska un politiska katastrofa. To gan pauž tikai trīs pieaicinātie viena spektra eksperti, kuri jau gadiem pūš vienu stabuli – par Latviju kā neizdevušos valsti – Ždanoka, bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns un Einārs Graudiņš, kurš raidījumā pieteikts kā ekonomists un bijušais PSRS armijas virsnieks.

TV kanāls Rossija 24 savā politisko diskusiju raidījumā, kas bija veltīts vēlēšanām Latvijā, priecājas, ka uzvarējusi “veselā saprāta” partija, kas uzsvaru liek uz krievvalodīgo interešu aizstāvēšanu. Noklusēts, ka, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, Saskaņa tomēr ir mazliet zaudējusi. 12. Saeimas vēlēšanās par to nobalsoja 23% vēlētāju, šajā reizē – 19,8 procenti.

Šajā raidījumā par Latvijas ekspertu uzstājās tikai viens vietējais – nereģistrētā Nepilsoņu kongresa vadonis Aleksandrs Gapoņenko, kuru Latvijā tur aizdomās par iespējamām pretvalstiskām darbībām un kurš jau pabijis uz Centrālcietuma nārām.

Pilsonības eksāmenā nepareiza vēsture

Vēlēšanu reportāžās neiztiek bez nacionālistu nozākāšanas. Piemēram, TV Centrs kāda Latvijas krieviete, kura beigusi latviešu skolu, stāsta, ka nevēlas iegūt mūsu valsts pilsonību, jo viņai naturalizācijas eksāmenā pareizi jāatbild uz jautājumiem par vēsturi, kuru atbildēm jābūt pilnīgiem meliem.

Viņa zinot pareizo vēsturi, kuru klāstījis vectētiņš, kurš Latviju atbrīvojis no fašistiem. Kāds tūrists, staigājot pa Okupācijas muzeja zālēm, stāsta, ka tur padomju atbrīvotāji nepatiesi nodēvēti par okupantiem, bet hitleriešus par iekarotājiem neviens nesauc (kas neatbilst patiesībai).

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.