foto: Reuters/Scanpix/LETA
Čehijas premjerministrs: "Valdības veidošana ar komunistiem un galēji labējiem ir vienīgā iespēja"
Babišs sacīja, ka nebaidās no ārvalstu kritikas, ja valdība beigās tiks izveidota ar komunistu un SPD atbalstu.
Pasaulē
2018. gada 12. aprīlis, 14:30

Čehijas premjerministrs: "Valdības veidošana ar komunistiem un galēji labējiem ir vienīgā iespēja"

LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs paziņojis, ka valdības veidošana ar komunistiem un galēji labējo partiju "Brīvība un tieša demokrātija" (SPD) ir pēdējais salmiņš, pie kura viņš neķersies bez nepārprotama savas partijas atbalsta.

Miljardiera Babiša dibinātā populistiskā partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) parlamenta vēlēšanās oktobrī saņēma visvairāk balsu un izcīnīja 78 no 200 deputātu mandātiem, tomēr viņa izveidotā mazākuma valdība janvārī neizturēja uzticības balsojumu parlamentā un bija spiesta atkāpties.

Tomēr prezidents Milošs Zemans atkārtoti valdības veidošanu uzticēja Babišam.

Valdības veidošanas sarunas pagājušo piektdien izjuka, kad Sociāldemokrātiskā partija (ČSSD) pēc sarunām vairāku nedēļu garumā paziņoja, ka nevēlas veidot valdību kopā ar Babišu, kurš apsūdzēts Eiropas Savienības (ES) subsīdiju izkrāpšanā.

Pēc neveiksmīgajām sarunām ar sociāldemokrātiem Babišs otrdien lūdza padomu Zemanam, kurš ir politiski orientēts uz Krieviju un Ķīnu, bet skeptiski izturas pret Eiropas Savienību (ES).

Zemans ieteica Babišam vest sarunas ar komunistiem, kas vēlas Čehijas izstāšanos no NATO, un SPD, kas savukārt grib valsts aiziešanu no ES.

Babišs ceturtdien publiskotā intervijā laikrakstam "Mlada Fronta Dnes" sacīja, ka atbalsta meklēšana pie komunistiem un SPD pašreiz ir vienīgā iespēja.

"Ja ANO kustība arī to interpretēs šādi, tad nekas cits neatliek, kā sastrādāties," viņš piebilda.

ANO vadība šodien pulcēsies uz sēdi, lai apspriestu turpmākos soļus.

Babišs intervijā "Mlada Fronta Dnes" sacīja, ka nebaidās no ārvalstu kritikas, ja valdība beigās tiks izveidota ar komunistu un SPD atbalstu.

"Noteikti nē, tas ir Čehijas žurnālistu izdomājums. Paskatieties, kas notiek Austrijā," paziņoja Babišs.

Galēji labējā Brīvības partija (FPÖ) ietilpst Austrijas valdībā kopā ar konservatīvo Tautas partiju (ÖVP).