foto: AP
Atšifrēta nokritušās lidmašīnas melnās kastes informācija
Izpētē secināta galvenā versija par to, kas varēja izraisīt aviokatastrofu, kurā bojā gāja 71 cilvēks.
2018. gada 13. februāris, 16:15

Atšifrēta nokritušās lidmašīnas melnās kastes informācija

Jauns.lv

Starptautiskās Aviācijas komitejā laboratorijā izpētīti dati, kas iegūti no nokritušās " Saratov Airlines" diviem datu reģistratotiem jeb tā dēvētajām melnajām kastēm, Krievijas mediji.

foto: AP
Abas An-148 melnās kastes.

Mērinstrumenti nav bijuši lidojumam pietiekami sasildīti, teikts Starpvalstu Aviācijas komitejas ziņojumā. 15 iepriekšējos lidojumos, kas reģistrēti melnajās kastēs, mērinstrumenti tikuši sasildīti.

Laboratorijā secināts, ka "An-148" "īpaša situācija" sāka attīstīties 2 minūtes un 30 sekundes pēc tam, kad lidaparāts bija pacēlies gaisā no Domodedovas lidostas. Tas atradās 1300 metru augstumā un lidoja ar ātrumu 465-570 km/h. Tajā brīdī lidmašīnas vadības panelī sākuši parādīties situācijai neraksturīgi dati.

Jāatzīmē, ka jau 130-150 metru augstumā lidmašīna sākusi darboties autopilota režīmā. To piloti atvienojuši aptuveni 2000 metru augstumā, kad panelī jau otro reizi mērinstrumenti  parādījuši atšķirīgus datus par lidojuma augstumu.

"Pēc otrās datu nesakritības piloti atvienoja autopilota režīmu un tālākais lidojums tika vadīts manuāli," teikts komitejas paziņojumā. Šobrīd galvenā versija: lidmašīnas avāriju izraisījusi nepareizi lidojuma ātruma dati, kas saistīti ar lidmašīnas laikapstākļu sensoru apledošanu.

Dispečeru saruna ar liktenīgo reisu

Savukārt publiskotajā sarunu protokolā dzirdams, ka viens no gaisa satiksmes vadības dispečeriem ar reisa Maskava-Orska pilota kabīni pūlējies sazināties ilgstoši, bet tas nav izdevies. Apmēram pusstundas garumā notiek sarunas starp vairākiem dispečeriem, kuri atklāj, ka nevar sazināties ar "An-148". "Saratov 703, Saratov 703, Maskava izsauc," skan ierakstā. Ieraksta beigās dzirdams "703, lūdzu, atbildiet Šeremetjevai!"

Taču lidmašīna jau bija pazudusi no radariem. Dispečeru sarunas ierakstu (31 min garumā) var noklausīties šeit.

Tikmēr Krievijā izsludinātas sēras, daudzos dievkalpojumos notiek aizlūgumi par 71 cilvēku, kas avārijā zaudēja dzīvību.

Krievijā sēro par lidmašīnas avārijā bojāgājušajiem

Maskavā un Orienburgā ļaudis sēro par svētdien lidmašīnas "An-148" bojāgājušajiem - 71 cilvēku. Domodedovas un Orskas lidostās gulst ziedi.

gallery icon
32

Netālu no Maskavas nogāzusies lidmašīna; izdzīvojušo nav

Pie Maskavas svētdien avarējusi Krievijas pasažieru lidmašīna, kurā atradās 71 cilvēks.

gallery icon
53