foto: TASS
Publiskota dispečeru saruna: kā viņi centās sazināties ar nelaimīgo "An-148" reisu
Viens no datu reģistratoriem.
2018. gada 13. februāris, 07:50

Publiskota dispečeru saruna: kā viņi centās sazināties ar nelaimīgo "An-148" reisu

Jauns.lv

Vietā, kur netālu no Maskavas svētdien nogāzās "Saratov Airlines", atrasti abi borta reģistratori jeb tā dēvētās melnās kastes, vēsta Krievijas mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmās ziņas par atrastu melno kasti izskanēja pirmdien no rīta, tomēr pārbaudē secināts, ka atrastais priekšmets nav "An-148" datu ierakstītājs. 

Pirmdienas vakarā Krievijas varasiestādes apliecināja, ka ir atrasti abi borta reģistratori un varēs sākties darbs versijām, kas lidmašīnai lika avarēt. Līdz šim tās bijušas divas - pilota kļūda vai slikti laikapstākļi. Jāpiebilst, ka pilots Valērijs Gubanovs pirms lidaparāta kritiena nav paspējis dispečeriem noraidīt informāciju par trauksmi.

foto: Sputnik
Abas "melnās kastes".

"Viens no atrastajiem datu reģistratoriem ārēji ir mehāniski bojāts, tā kontūras ir bojātas, taču informāciju šī melnā kaste būs saglabājusi," medijiem pavēstīja avots no izmeklētāju vidus.

Krievijas satiksmes ministrs Maksims Sokolovs pirmdien apstiprināja, ka atrasts arī gaisa kuģa sistēmas vadības bloks.

Dispečeru saruna ar liktenīgo reisu

Savukārt publiskotajā sarunu protokolā dzirdams, ka viens no gaisa satiksmes vadības dispečeriem ar reisa Maskava-Orska pilota kabīni pūlējies sazināties ilgstoši, bet tas nav izdevies. Apmēram pusstundas garumā notiek sarunas starp vairākiem dispečeriem, kuri atklāj, ka nevar sazināties ar "An-148". "Saratov-703, Saratov 703, Maskava izsauc," skan ierakstā. Ieraksta beigās dzirdams "703, lūdzu, atbildiet Šeremetjevai!"

Taču lidmašīna jau bija pazudusi no radariem. Dispečeru sarunas ierakstu (31 min garumā) var noklausīties šeit.

Tikmēr Krievijā izsludinātas sēras, daudzos dievkalpojumos notiek aizlūgumi par 71 cilvēku, kas avārijā zaudēja dzīvību.

Krievijā sēro par lidmašīnas avārijā bojāgājušajiem

Maskavā un Orienburgā ļaudis sēro par svētdien lidmašīnas "An-148" bojāgājušajiem - 71 cilvēku. Domodedovas un Orskas lidostās gulst ziedi.

gallery icon
32

Netālu no Maskavas nogāzusies lidmašīna; izdzīvojušo nav

Pie Maskavas svētdien avarējusi Krievijas pasažieru lidmašīna, kurā atradās 71 cilvēks.

gallery icon
53
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās