foto: Vida Press
Žurnālistes Rinskas "ciniskie" izteikumi par katastrofas upuru tuviniekiem satracina Krievijas medijus
Božena Rinska
Pasaulē
2018. gada 12. februāris, 16:52

Žurnālistes Rinskas "ciniskie" izteikumi par katastrofas upuru tuviniekiem satracina Krievijas medijus

Jauns.lv

Krievu žurnāliste un publiciste Božena Rinska atkal nonākusi viedokļu krustugunīs, cilvēkuprāt, ciniski izsakoties par "Saratov Airlines" lidmašīnas katastrofu. Zīmīgi, ka šī nav pirmā aviotraģēdija Krievijā, kuras dēļ Rinska nonāk mediju virsrakstos. 

Krievijā sēro par lidmašīnas avārijā bojāgājušajiem

Maskavā un Orienburgā ļaudis sēro par svētdien lidmašīnas "An-148" bojāgājušajiem - 71 cilvēku. Domodedovas un Orskas lidostās gulst ziedi.

gallery icon

Rinska savā "Facebook" lapā atzīst, ka šī traģēdija ir briesmīga, tomēr kritizē "līdzjūtības policistu" aktivitātes, klejojot pa slavenu cilvēku sociālajiem kontiem, lai pārbaudītu, vai viņi publiski izsaka sēras. 

"Jo cilvēks ir līdzvērtīgs savam sociālajam tīklam. Neatzīmēja, tātad par traģēdiju nedomā, ir bezjūtīgs un vispār cilvēks - kaka. Tas ir kaut kāds jaunais "masthevs" (no angļu valodas "must have"). Jaunā tīklu ētika. Ja tu esi publiska personība, tev jāsēro oficiāli, instagramīgi. Lai visi redzētu," laikmeta uzliktos standartus komentē Rinska. 

Netālu no Maskavas nogāzusies lidmašīna; izdzīvojušo nav

Pie Maskavas svētdien avarējusi Krievijas pasažieru lidmašīna, kurā atradās 71 cilvēks.

gallery icon

Viņa piebilst, ka upuru radiem ir pilnīgi vienaldzīgi, ka par viņu tuviniekiem sēro arī "kaut kādi blogeri". "Šajās ģimenēs šobrīd valda ellīga elle. Šīs publiskās sēras viņu sāpes nekā nemazina. Mēs nekā nevaram palīdzēt," izteikusies Rinska, kuras pārdomas histēriski tiražē Krievijas mediji, izraujor spilgtākos epitetus no vēstījuma konteksta un virsrakstos ziņojot, ka Rinska uzskata - tuviniekiem ir uzspļaut uz sērām. Tikmēr tabloīds "dni.ru" par žurnālistes teiktā esenci uzskata norādi par "cilvēkiem-kakām". 

Jāatgādina, ka Rinska jau vienreiz līdzīgā veidā izvazāta pa Krievijas portāliem, pēc "Tu-154" lidmašīnas katastrofas Melnajā jūrā, ironizējot par bojāgājušajiem telekanāla NTV žurnālistiem.

Rinska katastrofas dienā sociālajos tīklos publicēja ierakstu, sakot paldies "dieviņam" par šo "bonusu NTV filmēšanas grupas veidolā", piebilstot: "Bet par ko gan pārējos?", ar to domājot tos bojāgājušos, kuri nav telekanāla NTV žurnālisti. Vēlāk viņa šo ierakstu izdzēsusi, taču tad publicēja citu, kurā skaidro savu nemainīgo pozīciju: "Esmu laimīga, kad ar noziedzniekiem, pret kuriem nevar panākt taisnību tiesā, nodarbojas debesis."

Rinskai spilgtā atmiņā bija konflikts ar telekanāla NTV pārstāvjiem, kad 2013.gadā viņa atteicās sniegt interviju saistībā ar izteikumiem par padzīvojušu cilvēku dalību vēlēšanās. Šis konflikts galu galā izvērsās visai skaļā skandālā. 

Glābēji savāc Krievijas militārās lidmašīnas atlūzas

gallery icon

Pēc viņas ieraksta, kura morāle bija - katrs saņem pēc nopelniem, ģenerālprokuratūrā nonāca iesniegums ar lūgumu pārbaudīt Rinskas izteikumus, savukārt internetā aizsākta elektroniska parakstu vākšana par pilsonības atņemšanu.

Tāpat cilvēki [žurnāliste tolaik turēja aizdomās medija "Lifenews" darbiniekus] devušies paust neapmierinātību arī uz viņas dzīvokli, aplīmējot mitekļa logu ar katastrofā bojāgājušajo žurnālistu fotogrāfijām. Rinska, komentējot to, norādījusi, ka telekanālā joprojām cenšas iznīdēt citādi domājošos un tiem, kas atbildīgi par viņas īpašuma aplīmēšanu, novēlējusi "veiksmīgu lidojumu". 

Skandālā ierautā Rinska arīdzan teikusi, ka cilvēki, izmantojot ceļamkrānu, centušies iekļūt viņas dzīvoklī, taču viņiem nav izdevies atvērt balkona durvis. "Sēžu, skatos uz šīm sejām [uzlīmētajām fotogrāfijām] un domāju - vai tās kapeikas, kuras jūs saņēmāt par meliem un citādi domājošo iznīdēšanu, galu galā bija tā vērtas? Jūs taču varējāt atrast jebkuru citu darbu," raksta Rinska, norādot - lai arī telekanāla žurnālisti pirms dažiem gadiem vērsās pret viņu, viņa ir joprojām dzīvo, "man ir eglīte, bet jūsu dzīvēs eglītes nebūs vairs nekad."