foto: EPA/LETA
Čehijā darbību sākusi miljardiera Andreja Babiša vadītā mazākuma valdība
Čehijas prezidents Milošs Zemans (pa labi) sveic jauno premjerministru Andreju Babišu.
Pasaulē
2017. gada 13. decembris, 20:50

Čehijā darbību sākusi miljardiera Andreja Babiša vadītā mazākuma valdība

LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans trešdien iecēlis jauno mazākuma valdību, ko vadīs miljardieris Andrejs Babišs, kurš jau paziņojis, ka parlamentā uzticības balsojums gaidāms 10.janvārī.

Miljardiera Babiša vadītā populistu partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) parlamenta vēlēšanās saņēma visvairāk balsu, un tai jaunajā parlamenta sasaukumā ir 78 no 200 vietām.

Babiša valdībā ir arī bezpartejiski ministri, kā arī seši ministri no iepriekšējās valdības, kurā ANO bija kopā ar sociāldemokrātiem un kristīgajiem demokrātiem.

Bijušais aizsardzības ministrs Martins Stropnickis jaunajā valdībā ieņems ārlietu ministra amatu. Savukārt bijusī reģionālās attīstības ministre Karla Šlehtova kļūs par aizsardzības ministri. No 15 ministriem četras būs sievietes, bet 63 gadus vecais Babišs kļūs par vecāko cilvēku, kurš Čehijas vēsturē stājies premjerministra amatā.

"Kabinets (..) cīnīsies par produktīvu un izmaksas ietaupošu valdību, pret korupciju, un tas darīs visu iespējamo, lai 10.janvārī gūtu parlamenta uzticību vai iecietību," Babišs paziņoja reportieriem, atkārtojot kampaņas solījumu "pārvaldīt valsti kā ģimenes uzņēmumu".

Zemans solījis savam sabiedrotajam Babišam dot arī otru iespēju, ja pirmajā balsojumā parlamentā viņa valdība uzticību negūs.

"Es došu viņam daudz vairāk laika panākt atbalstu savai mazākuma vai koalīcijas valdībai," paziņoja prezidents.

Lai viņa kabinets iegūtu parlamenta uzticību, Babišam pietiktu ar vairākumu balsojumā klātesošo deputātu balsu.

Ja arī otrs uzticības balsojums būtu neveiksmīgs, saskaņā ar Čehijas konstitūciju trešo reizi premjerministra amata kandidātu nosauc parlamenta apakšpalātas spīkers, kurš arī ir Babiša sabiedrotais.

Ja Babiša valdība uzticības balsojumā atbalstu negūs, tā tomēr turpinās darbību līdz citas valdības izveidei. Ņemot vērā ANO spēcīgās pozīcijas parlamentā, domājams, ka arī šādā gadījumā tā spēlētu vadošo lomu.

Citas partijas ir aicinājušas Babišu nepiedalīties valdības veidošanā, jo viņam izvirzītas kriminālapsūdzības par krāpšanos ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, un policija lūgusi parlamentu atcelt viņa tiesisko imunitāti, lai varētu sākt kriminālvajāšanu.

Parlaments Babiša tiesisko imunitāti atcēla jau septembrī, tomēr viņš pēc ievēlēšanas jaunajā parlamenta sasaukumā to ieguvis atkal.

Vairums tradicionālo partiju noraidījušas iespējamo sadarbību ar Babišu, tāpēc viņam nācies izšķirties par mazākuma valdības veidošanu.

Jaunais premjerministrs valsti pārstāvēs jau ceturtdien un piektdien gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) samitā.

Babišam piektdien Briselē ir paredzēta tikšanās arī ar Ungārijas un Polijas līderiem, lai izstrādātu kopīgu pozīciju, reaģējot uz Eiropas Komisijas (EK) vēršanos tiesā pret šīm valstīm par atteikšanos uzņemt patvēruma meklētājus.

Tikmēr 73 gadus vecais bijušais komunists Zemans, kurš nav slēpis savus Krievijai un Ķīnai draudzīgos uzskatus, kā arī negatīvo nostāju pret musulmaņiem, vēlas panākt ievēlēšanu prezidenta amatā uz otro termiņu. Prezidenta vēlēšanu pirmā kārtā paredzēta 12. un 13.janvārī, bet otrā kārtā - 26. un 27.janvārī.