foto: AP/Scanpix/LETA
Situācija sliktāka, nekā bija gaidīts. Eiropas Parlamenta delegācija ar bažām pamet Maltu
Maltas karogs pie baznīcas, kur notka atvadīšanās no žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias.
Pasaulē
2017. gada 1. decembris, 21:03

Situācija sliktāka, nekā bija gaidīts. Eiropas Parlamenta delegācija ar bažām pamet Maltu

LETA

Eiropas Parlamenta (EP) delegācija, kas situācijas noskaidrošanas nolūkos bija ieradusies Maltā, piektdien paziņoja, ka šajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī konstatējusi nesodāmības sajūtu un valsti pamet ar lielākām bažām par likuma varu nekā tajā ierodoties

EP par situāciju Maltā pastiprināti sāka interesēties pēc maltiešu žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias slepkavības. 53 gadus vecā žurnāliste, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Simtiem cilvēku atvadās no Maltā nogalinātās žurnālistes

Maltā noslepkavotās žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias bērēs piektdien piedalījušies simtiem cilvēku, bet preses pārstāvji privātajā dievkalpojumā netika ielaisti.

gallery icon
93

Delegācijas vadītāja Ana Gomeša paziņoja žurnālistiem, ka eiroparlamentārieši visas vizītes laikā pamanījuši "nesodāmības sajūtu", ko veicinājusi varasiestāžu nevēlēšanās izmeklēt lietas, kas saistītas ar ievērojamiem politiķiem.

"Mēs uzskatām, ka Karuanas-Galicias slepkavība iedvesusi baiļu sajūtu, bet tas bija arī stimulējošs brīdis sabiedrībai, lai apzinātos, ka likuma vara nāk par labu ikvienam," norādīja Gomeša.

Sešu eiroparlamentāriešu delegācija divu dienu vizītes laikā tikās ar augstām Maltas amatpersonām, tostarp premjerministru, policijas komisāru, ģenerālprokuroru un galveno tiesnesi, kā arī ar pilsoniskās sabiebrības aktīvistiem un žurnālistiem.

Gomeša pauda delegācijas bažas, ka pie atbildības nav sauktas augsta ranga amatpersonas, kas iesaistītas Panamas dokumentu skandālā.

Maltā savā automašīnā uzspridzināta slavena žurnāliste, kura cīnījās pret korupciju

gallery icon
22

No Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" nopludinātajos dokumentos pērn tika minēts tā brīža enerģētikas ministrs Konrāds Mici un premjerministra kancelejas vadītājs Kīts Skembri.

Cilvēki Maltā sēro par nogalināto žurnālisti Dafni Karuanu Galisiju

gallery icon
23

Mici šobrīd ieņem tūrisma ministra amatu, bet Skembri joprojām ir kancelejas vadītājs.

Maltā tūkstošiem protestētāju pieprasa atrast un sodīt žurnālistes slepkavas

Maltas galvaspilsētā Valletā svētdien vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās protesta akcijā, pieprasot atrast un sodīt pirms nedēļas nogalinātās žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias ...

gallery icon
75

EP delegācijas vadītājas vietnieks Svens Gīgolds paziņoja, ka augsta ranga policijas amatpersonas izrādīja "lielu nevēlēšanos izmeklēt" lietas, kā arī nekompetenci.

EP novembra vidū rezolūcijā aicināja sākt dialogu ar Maltas valdību par likuma varu valstī.