foto: Reuters/Scanpix/LETA
Manhetenas terorista ģimene nekad nav bijusi reliģioza
Saifullo Saipova dzimtās mājas Taškentas priekšpilsētā.
Pasaulē
2017. gada 2. novembris, 16:22

Manhetenas terorista ģimene nekad nav bijusi reliģioza

Kasjauns.lv

Saifullo Saipova vecāku kaimiņi Uzbekistānā žurnālistiem pastāstījuši, ka terorista ģimene nekad nav bijusi reliģioza.

Uzbrukums Manhetenā otrdienas vakarā (pēc Latvijas laika)

Uzbrukumā Ņujorkas Manhetenā nogalināti vismaz seši cilvēki.

gallery icon

Saifullo Saipova vecāki dzīvo Taškentas priekšpilsētā. Ņujorkas policija 29 gadus veco uzbeku apsūdz teroraktā, kurā gāja bojā 8 cilvēki. Policija uzskata, ka Saifullo ir teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" līdzdalībnieks.

Saipovu ģimenes kaimiņi vēlējās palikt anonīmi, bet žurnālistiem pastāstīja, ka Saifullo tēvs Habibullo Saipovs nav reliģiozs cilvēks, jo viņš nav regulāri apmeklējis mošeju. Tēvs vietējā tirgū pārdodot mākslas priekšmetus.

Habibullo dēls 2010. gadā emigrējis uz ASV. Kādu laiku viņš padzīvojis Floridas štatā, taču tad pārcēlies uz Patersonu Ņūdžersijā.

Saipovu pazīstoši cilvēki apgalvo, ka viņš sācis radikalizēties drīz pēc pārcelšanās uz ASV. Tur viņam bijusi lielāka iespēja veikt reliģiskus meklējumus, tostarp arī radikālus, nekā savā dzimtenē.

Uzbekistānā galvenokārt dzīvo musulmaņi, kur islāms tiek plaši praktizēts, bet dievkalpojumus stingri kontrolē valdība, kas piesargās no radikalizēšanās.

Saifullo Saipovam izvirzītas apsūdzības 8 cilvēku nogalināšanā, kā arī finansiālā atbalsta sniegšanā "Islāma valstij".

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Saifullo Saipova dzimtās mājas Taškentas priekšpilsētā.

Ņujorkas dienvidu apgabala prokurors Džūns Kims pastāstīja: "Nopratināšanā Saipovs atzinies, ka uzbrukumam gatavojies divus mēnešus, iedvesmojoties no džihādistu videoierakstiem. Viņš lūdzis savā slimnīcas palātā izkārt teroristiskās organizācijas karogu."

Saskaņā ar policijas informāciju, viņš sekojis ekstrēmistu norādēm, kas bijušas ievietotas sociālajos tīklos.

Saifullo Saipova automašīnā izmeklētāji atraduši zīmīti, kurā viņš islāmistiem zvērējis uzticību.

Saipovs otrdien uz velosipēdistu celiņa Lejas Manhetenā ar iznomātu auto notrieca vairākus gājējus un velosipēdistus, vismaz astoņus cilvēkus nogalinot un 11 ievainojot.

Kad automašīna turpināja braukt un sadūrās ar skolas autobusu, ievainojot divus pieaugušos un divus bērnus, 29 gadus vecais uzbrucējs izlēca no tās, turot rokās divas šaujamieroču imitācijas, un Ņujorkas policija viņu sašāva vēderā un aizturēja.

Uzbrukumā tika ievainoti pavisam 11 cilvēki, tai skaitā divi pieaugušie un divi bērni skolas autobusā. Viņi guvuši nopietnus ievainojumus, kas tomēr neapdraud viņu dzīvību, paziņoja ārkārtas situāciju dienesti.

Starp teroraktā nogalinātajiem ir viens Beļģijas un pieci Argentīnas pilsoņi, paziņoja šo valstu ārlietu ministri. Argentīnieši no Rosario pilsētas bija ieradušies Ņujorkā uz skolas salidojumu.

Saskaņā ar aculiecinieku ziņām uzbrucējs kliedza "Allāhu akbar", pirms viņu sašāva policija. Uzbrucējam tika izdarīta operācija slimnīcā, un viņš izdzīvos.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien pauda pārliecību, ka teroraktu Manhetenā sarīkojušais Uzbekistānas pilsonis Saifullo Saipovs pelnījis nāvessodu.

Tramps iepriekš sacīja, ka apsver iespēju nosūtīt Saipovu uz ASV militāro cietumu Gvantanamo, Kubā, kur ieslodzīti aizdomās par džihādismu turētie ārzemnieki.