foto: AFP/Scanpix/LETA
Sadursmēs Venecuēlā gājuši bojā vismaz desmit cilvēki
Pasaulē
2017. gada 31. jūlijs, 10:27

Sadursmēs Venecuēlā gājuši bojā vismaz desmit cilvēki

LETA

Konstitucionālās sapulces vēlēšanas svētdien Venecuēlā pastiprinājušas vardarbības līmeni, un nedēļas nogalē sadursmēs gājuši bojā vismaz desmit cilvēki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Protestētāju un policijas sadursnes Venecuēlā

gallery icon
25

Sestdienas vakarā un svētdien sadursmēs dzīvību zaudējuši vismaz desmit cilvēki, paziņojusi prokuratūra.

Bojāgājušo vidū ir arī viens karavīrs un divi 13 un 17 gadus veci pusaudži.

Protestētāji uzbruka vēlēšanu iecirkņiem un aizbarikādēja ielas, uz ko policija atsevišķos gadījumos reaģēja, atklājot uguni ar īstām lodēm. Tika pielietotas arī gumijas lodes un asaru gāze.

Tikmēr opozīcijas līderis Enrike Kapriless paziņoja, ka protestos bojā gājuši 15 cilvēki.

Kopā četrus mēnešus ilgajā vardarbībā dzīvību zaudējuši jau apmēram 120 cilvēki.

Venecuēlā svētdien notika Konstitucionālās sapulces vēlēšanas, ar kuru palīdzību sociālistu prezidents Nikolass Maduro iecerējis pārstrādāt valsts konstitūciju.

Tomēr pašam prezidentam radās problēmas ar nobalsošanu. Vēlēšanu datorsistēma neatpazina viņa identifikācijas karti.

Kad Maduro skenēja karti, lai kā pirmais venecuēlietis nobalsotu, uz ekrāna parādījās uzraksts: "Šī persona neeksistē vai identifikācijas karte ir atcelta".

Šo uzrakstu iemūžināja televīzijas kameras, un ziņas strauji izplatījās.

Maduro izmantoja tā saukto Tēvzemes karti, ko ieviesa viņa vadītā sociālistu valdība, lai venecuēlieši par subsidētām cenām varētu iegādāties pārtiku un piekļūtu citām sociālām programmām.

Opozīcija uzskata, ka šīs vēlēšanas ir Maduro mēģinājums izveidot valstī diktatūru.

Protesti pret Maduro sākās 1.aprīlī. Protestētāji pieprasa Maduro atkāpšanos un jaunu vēlēšanu noorganizēšanu. Demonstrācijas bieži pāraug vardarbībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Protestētāji vaino Maduro ekonomiskajā krīzē, kas smagi skārusi valsti, atstājot cilvēkus bez pamata nepieciešamības precēm.

Maduro savukārt paziņojis, ka krīze ir ASV sazvērestība, un cer, ka Konstitucionālās sapulces izveidošana nomierinās protestētājus. Oponenti uzskata, ka šis solis vedīs valsti uz diktatūru.

Maduro ir aizliedzis protestus vēlēšanu dienā un pēc tam, draudot pārkāpējiem ar ilgiem cietumsodiem.

Savienotās Valstis, Eiropas Savienība, ANO, Kanāda un vairākas Latīņamerikas valstis, tostarp Argentīna un Brazīlija, ir nosodījušas svētdien notikušās Konstitucionālās sapulces vēlēšanas, uzskatot tās par soli tuvāk diktatūrai.

Bažījoties par drošību, vairākas ārvalstu aviokompānijas, tostarp "Air France", "Delta", "Avianca" un "Iberia" ir atcēlušas lidojumus uz Venecuēlu.

ASV devušas rīkojumu savu diplomātu ģimenēm atstāt Venecuēlu un piemērojušas sankcijas 13 esošajām un bijušajām Venecuēlas amatpersonām, kā arī brīdinājušas par jaunu sankciju iespējamību.