foto: AFP/Scanpix/LETA
Venecuēlas parlaments noraida Maduro ieceri sasaukt konstitucionālo sapulci
Venecuēlas parlamenta vairākums noraidījis prezidenta Nikolasa Maduro ieceri.
Pasaulē
2017. gada 3. maijs, 09:11

Venecuēlas parlaments noraida Maduro ieceri sasaukt konstitucionālo sapulci

LETA

Venecuēlas parlamenta vairākums, ko veido opozīcija, otrdien noraidījis prezidenta Nikolasa Maduro ieceri sasaukt konstitucionālo sapulci jauna valsts pamatlikuma izstrādāšanai.

Parlaments nobalsoja pret konstitucionālās sapulces sasaukšanu, paziņojot, ka pirms šāda soļa būtu nepieciešams referendums.

"Venecuēlieši nevēlas jaunu konstitūciju, bet drīzāk jaunu prezidentu. Absurds, ka Maduro sasauks konstitucionālo sapulci, ja cilvēki ielās pieprasa viņa atkāpšanos," norādīja viens no opozīcijas deputātiem.

Nesaskaņas starp parlamentu un Maduro administrāciju izraisījušas plašus pret valdību vērstus protestus, kas turpinās jau gandrīz mēnesi un kuros dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku, bet vairāki simti guvuši ievainojumus.

Valstī ir spēcīga inflācija un trūks pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības preču.

Maduro vēlas, lai konstitucionālā sapulce manītu valsts pārvaldes struktūru, jo sevišķi, parlamentu, kuru šobrīd kontrolē opozīcija, kas vēlas kreisi populistiskā un autoritārā prezidenta atstādināšanu no amata.

Opozīcija bažījas, ka Maduro aizpildīs konstitucionālo sapulci ar saviem atbalstītājiem, un šāds solis ir vēl viens mēģinājums mazināt opozīcijas kontrolētā parlamenta lomu.

Opozīcija arī baidās, ka Maduro atcels šogad plānotās reģionālās vēlēšanas un nākamgad paredzētās prezidenta vēlēšanas, jo aptaujas liecina, pie varas esošie sociālisti zaudētu abās vēlēšanās.

Protestos pret Maduro un valdību kopš 4.aprīļa dzīvību zaudējuši vismaz 30 cilvēki, 500 tikuši ievainoti un 12000 aizturēti.