Stokholmā pūlī ietriecies furgons: četri mirušie un 12 cilvēki ievainoti
Pasaulē
2017. gada 7. aprīlis, 16:16

Stokholmā pūlī ietriecies furgons: četri mirušie un 12 cilvēki ievainoti

LETA

(Papildināta 22:28) Stokholmā piektdien kādā lielveikalā, kas atrodas parasti ļaužu pilnā gājēju ielā, ietriekusies kravas automašīna, nogalinot četrus cilvēkus

Terorakts Stokholmas centrā

gallery icon

"Es varu apstiprināt, ka miruši četri cilvēki un 12 ievainoti," aģentūrai AFP paziņoja Stokholmas policijas preses pārstāvis.

Viņš arī pavēstīja, ka policija aizturējusi vienu cilvēku, kas varētu būt saistīts ar notikušo.

Iepriekš Zviedrijas mediji vēstīja, ka gājuši bojā vismaz trīs cilvēki un astoņi ievainoti.

Zviedrijas Drošības policija ("Säpo") paziņojusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums.

Videoierakstā, kas parādījies pēc uzbrukuma, redzams, kā cilvēki bēg, lai izvairītos no autofurgona, ka traucas pa gājēju ielu. Pēc ietriekšanās lielveikala ēkā auto aizdegās, izplatot notikuma apkārtnē biezus dūmus.

Iepriekš mediji vēstīja, ka kāda persona neilgi pēc uzbrukuma netālu no notikuma vietas esot aizturēta, taču vēlāk sarīkotajā preses konferencē policija šīs ziņas neapstiprināja. Tomēr policija izplatīja iespējamā aizdomās turamā fotogrāfiju, kas iegūta no novērošanas videokamerām notikuma vietas apkārtnē.

Tika saņemtas ziņas, ka lielveikala "Åhlens city" apkārtnē dzirdēti arī šāvieni, taču tās joprojām nav apstiprinātas.

Tika ziņots, ka šāvieni bijuši dzirdami arī Fridhemas laukuma apkārtnē Stokholmas ziemeļos, taču policija vēlāk šīs ziņas atsauca.

Uzbrukums notika Karalienes ielā (Drottninggatan), kas ir viena no Zviedrijas galvaspilsētas galvenajām iepirkšanās vietām.

Policija trauksmes zvanu saņēma īsi pirms plkst.15 (pirms plkst.16 pēc Latvijas laika).

Premjerministrs Stēfans Levēns paziņoja, ka noticis "uzbrukums Zviedrijai" un ka viss liecinot par teroraktu.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, izsakot zviedriem līdzjūtību, uzsvēra, ka "uzbrukums jebkurai dalībvalstij ir uzbrukums mums visiem".

Junkers piebilda, ka uzbrukuma mērķis acīmredzami bijis eiropiešu dzīvesveids.

foto: Ekrānuzņēmumi no "Twitter"
Kā ziņo aculiecinieki, Stokholmā notikušajā nelaimē ir cietušie.

Autofurgons, kuru uzbrucējs ietrieca pūlī, pieder alusdarītavai "Spendrups", un uzņēmums paziņojis, ka spēkrats iepriekš piektdien ticis nolaupīts, kamēr tā vadītājs izkrāva alu pie kāda restorāna.

Policija aicinājusi cilvēkus palikt mājās un izvairīties no uzturēšanās Stokholmas centrā, īpaši Sergela laukuma apkārtnē. Šis brīdinājums skan arī pa pilsētu braukājošo policijas automašīnu skaļruņos.

Pilnībā tika apturēta pilsētas metro satiksme un vilcienu atiešana no Stokholmas centrālās dzelzceļa stacijas. Arī vilcieni, kuriem vajadzētu stacijā ienākt, tika apturēti.

Nevienam netika ļauts atstāt arī parlamenta ēku, lai gan tajā, kā ierasts piektdienās, uzturas maz deputātu.

Notikuma apkārtnē tika slēgti arī veikali. Arī citviet Stokholmas dzīvākajās iepirkšanās vietās, pēc policijas prasības, vairāki lielveikali tika evakuēti.