Cik veselīgi ēd Simpsoni? Analizē zinātnieki
Pasaulē
2009. gada 27. septembris, 13:40

Cik veselīgi ēd Simpsoni? Analizē zinātnieki

Jauns.lv

Pasaulē populārākās animētās ģimenītes ēšanas paradumus nesen izvērtējuši un analizējuši īsti britu ārsti un dietologi.

Pētnieki vairāku mēnešu garumā cītīgi skatījušies seriālu Simpsoni un atzīmējuši, kādi šai dīvainajai ģimenītei ir ēšanas paradumi: ko tie visbiežāk lieto uzturā un cik veselīga un sabalansēta ir viņu diēta. Rezultāti ir pārsteidzoši. Lai arī bieži redzam ģimenes galvu Homēru un nevaldāmo delveri Bārtu našķojamies ar mīklas virtuļiem, hotdogiem un citām ātrajām uzkodām, pētnieki izsecinājuši, ka, kopumā ņemot, Simpsonu ēšanas paradumi ir vērtējami kā samērā veselīgi. Viņi ēdienreizēs visbiežāk lieto dārzeņus! Īpaši labs paraugs ir mazulīte Megija, — bēbis vairākās sērijās redzēts graužam burkānus. Ģimene daudz biežāk ēd Mārdžas mājās gatavotās pusdienas nekā pārtiku no ātro uzkodu ēstuvēm.

Uzturā pārāk maz augļu un ūdens

Tiesa, Simpsonu ēdienkartē ir pārāk maz produktu, kuri satur antioksidantus, kas palīdz aizkavēt novecošanās procesu. Veselības speciālisti viņiem ieteiktu ēdienkartē iekļaut vairāk augļu.

Lai arī augļus Simpsoni izvēlas ārkārtīgi reti, aizvadīto 20 gadu laikā, kopš viņus redzam uz ekrāniem, tie nav novecojuši ne par mata tiesu.

Britu eksperti rekomendē multenītes veidotājiem tomēr vairāk padomāt par Homēra, Mārdžas, Bārta, Megijas un Lizas ēšanas paradumiem. Ja slavenie Simpsoni ēstu veselīgāk, tas arīdzan labvēlīgi iespaidotu britus, kas skatās šo seriālu. „Esmu pārliecināta, ka TV ietekmē dažu cilvēku pārtikas produktu un dzērienu izvēli,” ir pārliecināta britu diētas asociācijas pārstāve Fiona Hantere. „Manuprāt, viņi [Simpsonu veidotāji] ir aizmirsuši par šādu iespēju popularizēt veselīgāku dzīvesveidu.”

Lūk, ko par Simpsonu ēšanas paradumiem saka dietoloģe Amanda Ursela un ārste Kerola Kūpera. „Atzinīgi vērtējams ir tas, ka visaugstākos procentu viņu ēdienkartē veido dārzeņi (18%),” teic Ursela. „Tās ir labas ziņas. Taču, ja kopā saskaita visus lietotos dzērienus — vīnu, spirtotos dzērienus un alu —, tas veido 25%. Šāds procentuālais alkohola daudzums nenāk par labu ģimenes pieaugušo cilvēku aknām un nav labs piemērs bērniem, it sevišķi, ja pārējie dzērieni veido vien 13%. To vidū ir limonādes, tēja, kafija un ūdens. Simpsoniem noteikti vajadzētu vairāk lietot uzturā augļus, atteikties no alkohola un biežāk lietot ūdeni, nevis limonādes. Viņi jau tagad bieži ēd mājās gatavotu pārtiku, bet nenāktu par ļaunu vēl dažas ātrās uzkodas iemainīt pret mājās gatavotām maltītēm.”

Kāpēc Homērs ir tāds aizmārša un Bārtam ir sliktas sekmes?

„Lielais kūku, cepumu, mīklas virtuļu un ātro uzkodu patēriņš nozīmē, ka viņi uzņem daudz piesātinātu taukvielu un cukura, bet maz proteīnu, dzelzs un kalcija,” secina daktere Kerola Kūpere. „Tas var izraisīt paaugstinātu holesterīna līmeni un aptaukošanos (Homēram tā jau ir novērojama!). Bet tas savukārt var radīt dažādas sirds saslimšanas, trieku un diabētu. Sāls daudzums ātrajās uzkodās palielina hipertonijas (augsta asinsspiediena) un sirds slimību risku.”

„Saldumi (cukurs) dod enerģiju, bet neilgi pēc to lietošanas dabīgais cukura līmenis asinīs samazinās, kā rezultātā zūd koncentrēšanās un atmiņas spējas un pasliktinās garastāvoklis. Vai tas ir izskaidrojums tam, ka Homērs tik bieži visu ko aizmirst un Bārtam sekmes skolā nav labas?”

Simpsoni bieži dodas savās ikdienas gaitās, aizmirstot paēst brokastis, ko speciālisti uzskata par svarīgāko ēdienreizi dienā, jo bez ikrīta iestiprināšanās diena faktiski ir iesākta bez enerģijas.

„Augošiem bērniem ļoti vajag dzelzi un proteīnus,” norāda Kūpere. „Lizai, Bārtam un Megijai draud dzelzs deficīts organismā, kas attiecīgi padara imūnsistēmu uzņēmīgu pret infekcijām un pasliktina augšanu. Savukārt dzelzs trūkums organismā pirms menopauzes Mārdžai var izraisīt anēmiju jeb mazasinību.”

„Bērnībā un tīņa gados īpaši svarīgi ir nostiprināt kaulus, lai tie nav trausli un viegli lūstoši, kā arī lai vēlāk neveidotos osteoporoze. Diemžēl visa Simpsonu ģimenīte ir osteoporozes riska priekšā, jo viņiem ir pārāk mazkustīgs dzīvesveids, un ar pārtiku tie kalciju uzņem nepietiekamā daudzumā. Limonādēm ir augsts fosfora līmenis, un tās var radīt labvēlīgus apstākļus osteoporozei, jo šī viela atņem kauliem kalciju.”

Viņi ir vēža draudu priekšā

Bieža un regulāra alus dzeršana ir visātrākais veids, kā iedzīvoties liekajā svarā. Homēram jau ir izveidojies alus vēderiņš. Cilvēkiem ar palielinātu tauku slāni draud diabēts, jo ķermenī vairs neizstrādājas tik daudz insulīna, cik vajadzīgs.

Vairums alkoholisko dzērienu — alu ieskaitot — nav slikti veselībai, ja ir lietoti nelielās devās. Eksperti uzskata, ka 150 mililitru vīna pie pusdienām veselībai nāks tikai par labu. Taču Homērs alu dzer par daudz un par biežu. Alus pastiprinātā daudzumā var izraisīt vēdera uzpūšanos un pastiprina gāzu veidošanos.

Simpsoni neēd dārzeņus un augļus piecas reizes dienā, līdz ar to viņu uzturā ir maz šķiedrvielu, bet tas var radīt problēmas ar vēdera aizcietējumu. Animētās ģimenītes uzturā ir pārāk maz svarīgo antioksidantu — C un E vitamīna, beta karotīna un selēna. Šie vitamīni un minerāli ir nozīmīgi, jo palīdz cīnīties ar novecošanās procesu un tiešu saules staru nelabvēlīgu ietekmi uz ādu.

Antioksidanti arīdzan ir labvēlīgi veselīgai sejas krāsai. Vēl jo vairāk, tie palīdz ķermenim cīnīties ar sirds slimību draudiem un daudziem vēža paveidiem. Vidēji katrs trešais cilvēks saskaras ar vēža draudiem, bet nepietiekama diēta Simpsonus pakļauj vēl augstākam vēža riska procentam. Lai arī neviens speciālists nevar prognozēt, kuram no Simpsoniem ir vislielākais risks saslimt ar šo kaiti, viņiem šie draudi ir aktuālāki nekā citiem. Viņiem vislielākais risks ir saslimt ar zarnu, krūts un ādas vēzi. Tomēr ir arī kāda pozitīva iezīme — Simpsonu dzeltenā ādas krāsa nav simptoms dzeltenajai kaitei!

Gundega Oliņa, Foto: Bulls Press