Pasaulē
2010. gada 1. oktobris, 16:51

BP izmaksas Meksikas līča katastrofas seku likvidēšanai sasniegušas 11,2 miljardus dolāru

Jauns.lv

Britu enerģētikas giganta "British Petroleum" (BP) izmaksas cīņā ar apjomīgo naftas noplūdi Meksikas līcī sasniegušas 11,2 miljardus dolāru (5,7 miljardus latu), teikts piektdien publiskotajā kompānijas paziņojumā.

"Izmaksas sasniegušas aptuveni 11,2 miljardus dolāru, kas ietver izdevumus piesārņojuma mazināšanai, savākšanai, kompensācijas Meksikas līča štatiem, prasību apmierināšanu un federālās izmaksas," norāda BP.

Pagājušajā mēnesī kompānija izmaksas Meksikas līča katastrofas seku likvidēšanai lēsa 9,5 miljardu dolāru (4,9 miljardu latu) apmērā. BP prognozē, ka šī katastrofa uzņēmumam kopumā varētu izmaksāt 32,2 miljardus dolāru (16,6 miljardus latu).

Kompānija arī pavēstīja, ka noteiktus Meksikas līča aktīvus nodrošinās kā ķīlu jūnijā izveidotajam 20 miljardu dolāru (10,3 miljardu latu) vērtajam kompensācijas fondam šīs katastrofas ietekmētajiem iedzīvotājiem.

Jaunākas ziņas piektdien pavēstīja BP jaunais vadītājs Bobs Dadlijs savā oficiāli pirmajā darba dienā.

Dadlijs, kurš iepriekš bija atbildīgs par Meksikas līča seku novēršanu, šonedēļ arī prezentēja vairākus pasākumus, kas paredzēti drošības uzlabošanai un kompānijas reputācijas atjaunošanai.

Trešdien viņš paziņoja par radikālu restrukturizāciju, izveidojot jaunu drošības nodaļu un reformējot kompānijas struktūru.

BP arī veiks novērtējumu tam, kā kompānija motivē savus darbiniekus, lai uzlabotu drošības un risku pārvaldību, kā arī pārskatīs attiecības ar trešo pušu apakšuzņēmējiem.

Kā jau vairākkārt ziņots, eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī, aizsākot naftas noplūdes katastrofu.

No avarējušā urbuma 87 dienu laikā kopumā izplūduši ap 4,9 miljoniem barelu naftas, tādējādi šī noplūde kļuvusi par lielāko šāda veida katastrofu vēsturē.

Savukārt svētdien, piecus mēnešus pēc naftas noplūdes sākuma Meksikas līcī, ASV amatpersonas paziņoja par avarējušā urbuma pilnīgu noslēgšanu.

LETA

Tēmas