2010. un 2005.gads bijuši karstākie novērojumu vēsturē
Pasaulē
2011. gada 14. janvāris, 03:23

2010. un 2005.gads bijuši karstākie novērojumu vēsturē

Jauns.lv

2005. un 2010.gadā reģistrētas augstākās zemes virsmas temperatūras kopš 1880.gada, kad sākti mērījumi, teikts ASV valdības zinātnieku trešdien publiskotajā paziņojumā.

­

Apkopojot zemes virsmas un gaisa temperatūras visā pasaulē, 2010. un 2005.gadā reģistrētās vidējās gaisa temperatūras kopumā par 0,62 grādiem pēc Celsija pārsniedza 20.gadsimta vidējo temperatūru, paziņoja ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA).

"Ja sasilšanas tendence turpināsies, (..) ja siltumnīcefektu gāzu [emisija] turpinās pieaugt, 2010.gada rekords ilgi nenoturēsies," piebilda ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) Godāra kosmosa pētījumu institūta (GISS) direktors Džeims Hansens.

Atsaucoties uz datubāzes "Global Historical Climatology Network" (GHCN) sniegtajiem datiem, NOAA ziņoja, ka 2010.gadā rekords sasniegts arī mitruma ziņā.

GHCN aprēķināts vidējais nokrišņu daudzums pasaulē, bet situācija reģionos bijusi stipri atšķirīga.

Runājot par orkāniem un vētrām, Klusais okeāns pagājušajā gadā piedzīvoja mazāko skaitu kopš 60.gadiem - proti, trīs orkānus un septiņas spēcīgas vētras.

Pilnīgi pretēja situācija vērojama attiecībā uz Atlantijas okeānu, ko pagājušajā gadā piemeklēja 12 orkāni un 19 stipras vētras, tostarp arī tropiskās vētras. Tas ir otrs lielākais orkānu un trešais lielākais vētru skaits, kas jebkad reģistrēts Atlantijas okeānā.

Analītiķi izmaiņas laikapstākļos saista ar milzīgajiem plūdiem Pakistānā un karstuma viļņiem Krievijā, norādot, ka pie tā vainojama neierasti spēcīgā rietumu gaisa straume no jūnija līdz augustam.

Londonas Ekonomikas un politikas zinātnes skolas (LSE) klimata izmaiņu un vides izpētes eksperts Bobs Vords ASV publiskotos datus uzskata par acīmredzamu pierādījumu klimata izmaiņām un cilvēku saistībai ar tām.

"Jaunie skaitļi (..) liecina, ka Zeme sasilst, un tās temperatūra ir rekorda līmenī," viņš uzsvēra.

Pagājušā gada dati "arī parādīja, ka ogļskābā gāze atmosfērā sasniegusi (..) augstāko līmeni vismaz pēdējo 800 000 gadu laikā un gandrīz par 40% pārsniegusi līmeni pirms industriālās revolūcijas, kad cilvēki arvien lielākos apmēros sāka dedzināt fosilo kurināmo," paskaidroja Vords.

"Pierādījumi ir neizmērojami (..), cilvēku darbība virza klimata izmaiņas," viņš piebilda.

ASV 2010.gads kļuva par 14.gadu pēc kārtas ar augstāko ikgadējo vidējo gaisa temperatūru, salīdzinot ar ilgtermiņa vidējiem rādītājiem kopš 1895.gada, paziņoja NOAA.

Administrācija ziņo, ka snigšana gada sākumā valsts ziemeļaustrumos, tostarp arī Vašingtonā, un Filadelfijā bijusi daļa no dabas fenomena "El Nino" un Arktikas svārstību ietekmes.

Arī Kanādas Vides ministrijas ziņojumā teikts, ka pagājušais gads bija siltākais Kanādā, kopš pirms 63 gadiem tika sākti meteoroloģiskie novērojumi.

NASA zinātnieki norāda, ka sarūkošie Arktikas ledāji, iespējams, vainojami pie siltākām ziemām Kanādā un Eiropā.

"Ziemas laikapstākļi ir haotiski, un GISS analītiķi atklājuši, ka septiņas no pēdējām desmit Eiropas ziemām bijušas siltākas nekā vidējās no 1951. līdz 1980.gadam," teikts NASA paziņojumā.

"Netipiskais aukstums pēdējās divās ziemās izraisījis zinātnieku spekulācijas par potenciālām izmaiņām jūras ledājos. Arktikas jūras ledāji darbojas kā sega, izolējot atmosfēru no okeāna karstuma. Noņemiet segu, un karstums var izsprukt atmosfērā, paaugstinot vietējās zemes virsmas temperatūras," teikt paziņojumā.


LETA

­