Pasaulē

Hilarija Klintone kļūst par visvairāk ārvalstu vizītēs pabijušo ASV valsts sekretāru

Jauns.lv

ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones ierašanās Latvijā ir ministres simtā ārvalstu vizīte, Klintonei kļūstot par visvairāk ceļojušo ASV valsts sekretāri, vēsta telekanāls CBS.

Hilarija Klintone kļūst par visvairāk ārvalstu viz...

Līdzšinējais rekords ar 96 ārvalstu vizītēm piederēja Madlēnai Olbraitai, kas bija valsts sekretāre no 1997.-2001.gadam prezidenta Bila Klintona administrācijā.

ASV prezidenta Džordža Buša administrācijas valsts sekretāre Kondolīza Raisa savu četru gadu pilnvaru laikā apmeklēja 85 valstis.

Ārvalstu vizītēs Klintone vienmēr tiekas ar attiecīgās valsts politisko vadību, arī tādos gadījumos, kad ceļojuma mērķis ir saņemt kādu apbalvojumu vai teikt runu. Vairumā gadījumu ASV valsts sekretāre tiekas arī ar politisko opozīciju, ASV vēstniecības un konsulāta personālu un vietējiem žurnālistiem.

Tāpat kā viņas priekšteces šajā amatā Olbraita un Raisa, Klintone tiekas ar vietējām sieviešu tiesību aizstāvības grupām un augstskolu studentiem.

Klintones vizīte ir arī vēsturiska Latvijai - tā ir pirmā reize, kad ASV valsts sekretārs ierodas klasiskā divpusējā vizītē Latvijā.

Pirms ierašanās Rīgā Klintone apmeklēja Somiju, bet vēlāk dosies vizītē uz Krieviju. Jau 28.jūnijā ASV valsts sekretāre ieradīsies Sanktpēterburgā, kur papildus dalībai Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības Sieviešu un Ekonomikas forumā viņa tiksies arī ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.