Pasaulē
2012. gada 10. jūlijs, 09:58

Norvēģijas valdība izbeidz naftas platformu strādnieku streiku

Jauns.lv

Norvēģijas valdība pirmdienas vakarā ar ārkārtas pilnvarām izbeidza naftas platformu strādnieku streiku dažas minūtes pirms pusnakts, kad šī streika dēļ bija gaidāma naftas un gāzes ieguves apturēšana Norvēģijā, otrdien paziņoja Darba ministrija.

Streiks, kas bija ildzis 16 dienas, ir beidzies, paziņoja Darba ministrijas preses sekretārs Jans Rihards Kjelstrups.

"Man bija jāpieņem šis lēmums, lai aizsargātu Norvēģijas vitālās intereses," sacīja darba ministre Hanne Bjurstrēma pēc pēdējā mēģinājuma izbeigt strīdu starp energokompānijām un arodbiedrībām.

Norvēģijas Naftas rūpniecības asociācijas (OLF), kas pārstāv darba devējus, pārstāvis Jans Hodnelands paziņoja, ka valdība izdarījusi "atbildīgu izvēli". "Mēs tagad esam atviegloti, ka mums nav jāaptur [naftas un gāzes ieguve] Norvēģijas kontinentālajā šelfā, tomēr mēs bijām gatavi sākt lokautu, ja valdība neiejauktos," sacīja Hodnelands.

Pēc valdības lēmuma par streika apturēšanu darba devēju un streikotāju strīds tiks nodots šķīrējtiesai, kuras lēmums būs saistošs.

Vairāk nekā 700 Ziemeļjūras naftas platformu strādnieku jūnijā sāka streiku pēc tam, kad izjuka sarunas ar darba devējiem par pensijām.

Streikā piedalījās  Norvēģijas grupas "Statoil", Lielbritānijas naftas kompānijas BP  Norvēģijas nodaļas un Lielbritānijas grupai "Compass Group" piederošā uzņēmuma "ESS Support Services" strādnieki.

Streiks sākās pēc tam, kad izjuka divu dienu ilgušas sarunas, jo darba devēji neatteicās no sava lēmuma samazināt pensijas pielikumu strādājošajiem, kas pensionējas 62 gadu vecumā, paziņoja arodbiedrības SAFE un "Industri Energi". Vidējais pensionēšanās vecums  Norvēģijas naftas rūpniecībā strādājošajiem ir 65 gadi.

Iepriekšējais Norvēģijas naftas rūpniecības strādnieku streiks notika 2004.gadā. Tas ilga nedēļu un arī tika izbeigts, iejaucoties valdībai.

BNS