Nelsons Mandela atzīmē 94.dzimšanas dienu. FOTO
Tomēr pats Mandela publiskos savas dzimšanas dienas pasākumus neapmeklēs un svētkus klusi atzīmēs ģimenes lokā.
Pasaulē
2012. gada 18. jūlijs, 16:49

Nelsons Mandela atzīmē 94.dzimšanas dienu. FOTO

Jauns.lv

Dienvidāfrikas Republikas skolēni trešdien kopīgi nodziedāja dzimšanas dienas apsveikuma dziesmu bijušajam valsts prezidentam Nelsonan Mandelam, kam aprit 94 gadi.

Tomēr pats Mandela publiskos savas dzimšanas dienas pasākumus neapmeklēs un svētkus klusi atzīmēs ģimenes lokā Kunu ciema īpašumā, kur galds būs klāts ar tradicionāliem ēdieniem, kā arī ģimenes locekļi viņam pasniegs dzimšanas dienas torti.

12 miljonu skolēnu Dienvidāfrikā savu dienu sāka, nodziedot īpašu dzimšanas dienas veltījumu Mandelam, kas sākās ar vārdiem "Mēs mīlam tevi, tēvs".

Pēc Mandelam par godu izveidotā fonda lūguma 18.jūliju Apvienoto Nāciju Organizācija ir atzinusi par Mandelas dienu, kurā ikviens pasaules iedzīvotājs aicināts veltīt 67 minūtes brīvprātīgo darbam. Šīs 67 minūtes apzīmē katru gadu, ko Mandela pavadīja aktīvajā politikā.

Mandelu otrdien apmeklēja bijušais ASV prezidents Bils Klintons. No tikšanās ir publiski izplatīta viena fotogrāfija, kas arī pēdējā laikā ir retums, jo Mandela publiski ir redzams maz.

Pēdējo reizi publiskā pasākumā viņš piedalījās 2010.gada jūlijā, kad apmeklēja   Dienvidāfrikā  notiekošā Pasaules kausa futbolā finālspēli.

Tomēr viņš joprojām iedvesmo un daudzu Dienvidāfrikas iedzīvotāju acīs ir simbols labākajam, kas viņos ir, simbols valsts pārejai no pilsoņu kara uz demokrātiju, kur cilvēki netiek šķiroti pēc rases.

Mandelas "neparastā dzīve un nelokāmā turēšanās pie demokrātijas un samierināšanas principiem joprojām ir ceļa zvaigzne visiem cilvēkiem, lai no kādas vides viņi nāktu, kas cenšas gūt cieņu, taisnīgumu un brīvību," atzina ASV prezidents Baraks Obama un viņa sieva Mišela, kas Mandelu apciemoja pērn. Viņi piebilda, ka Mandela ir "mainījis vēstures gaitu, mainot savu valsti, kontinentu un pasauli".

Otrdien arī pirmais melnādainais golfa pasaules čempions Taigers Vudss stāstīja, ka Mandelas aura ir īpašu un viņš daudz nozīmē ne vien Dienvidāfrikas iedzīvotājiem, bet arī cilvēkiem visā pasaulē.

Savukārt riteņbraukšanas sacensībās "Tour de France" pirms starta Po pilsētā Francijā bērni atklās plakātu ar daudz laimes vēlējumiem Mandelam.

Arī zinātnieki devuši īpašu veltījumu Mandelam, nosaucot aizvēsturisku dzeni, kas ir vecākais Āfrikā atrastais šīs sugas pārstāvis, par godu Nobela Miera prēmijas laureātam.

Dienvidāfrikas valdība solīja godāt Mandelas mantojumu, veicinot piedošanu, vienotību un sabiedrību, kurā nav konfliktu starp dažādu rasu pārstāvjiem.

Mandela pavadīja 27 gadus cietumā par cīņu pret aparteīdu. 1993.gadā   Mandela  saņēma Nobela Miera prēmiju, bet 1994.gadā kļuva par pirmo melnādaino   Dienvidāfrikas   Republikas prezidentu. Prezidenta amatā viņš bija līdz 1999.gadam.

Mandela ir dzimis 1918.gada 18.jūlijā Mvezo ciemā Dienvidāfrikas dienvidaustrumos Thembu cilts karaliskajā ģimenē.

BNS / Foto: EPA/LETA