Pasaulē
2012. gada 17. novembris, 02:35

Meksikas līcī naftas platformas ugunsgrēkā ievainoti 9 cilvēki

Jauns.lv

Piektdien Meksikas līcī Luiziānas piekrastē aizdegusies kompānijas "Black Elk Energy" naftas platforma un ugunsgrēkā ievainoti deviņi cilvēki, bet divi pazuduši, ziņo Krasta apsardze.

Sākotnēji mediji ziņoja, ka divi cilvēki gājuši bojā, bet krasta apsardzes virsnieks Raiens Tipets aģentūrai AFP norādīja, ka šīs ziņas pašreiz apstiprināt nevar.

Vai avārijas rezultātā notikusi arī naftas noplūde, pagaidām nav zināms, bet ugunsgrēks ir apdzēsts.

Cietusī platforma atrodas salīdzinoši seklos ūdeņos aptuveni 32 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Luiziānas piekrastes pilsētas Grandailas.

Ugunsgrēks izcēlās plkst.9 (plkst.17 pēc Latvijas laika).

"Mēs neesam saņēmuši nekādas ziņas" par naftas noplūdi, paziņoja Tipets, piebilstot, ka pašreiz viņu uzdevums ir nodrošināt personāla drošību uz platformas.

Eksplozijas brīdī platformā nafta netika sūknēta, atklāja Luiziānas ārkārtas situāciju vadības dienesta preses pārstāve.

Sākoties ugunsgrēkam, uz platformas atradās 26 cilvēki, atklāja Tipets, piebilstot, ka viņa rīcībā nav nekādas informācijas par cietušo stāvokli.

Ugunsgrēks "Black Elk Energy" uz naftas platformas izcēlies dienu pēc tam, kad britu enerģētikas gigants BP panāca izlīgumu ar ASV valdību par 2010.gada naftas noplūdes katastrofu Meksikas līcī.

BP ceturtdien pavēstīja, ka ir piekritis izmaksāt ASV vairāk nekā 4,5 miljardus dolāru (2,48 miljardus latu) un maksājumu grafiks sagatavots sešiem gadiem.

Eksplozija uz BP naftas urbšanas platformas Meksikas līcī notika 2010.gada aprīlī. Nelaimes gadījumā gāja bojā 11 strādnieki, un tās rezultātā līča ūdeņos nonāca četri miljoni barelu naftas.

Naftas noplūdes apturēšanai bija nepieciešamas 85 dienas, un ASV prezidents Baraks Obama nelaimes gadījumu nosauca par smagāko vides katastrofu, kādu valsts pieredzējusi visas savas pastāvēšanas laikā.

BP šogad panāca vienošanos arī ar zvejniekiem, vietējiem iedzīvotājiem un glābšanas dienestu darbiniekiem, kuru īpašumiem vai veselībai tika nodarīts kaitējums, par 7,8 miljardu dolāru lielas kompensācijas izmaksu. Taču šī vienošanās neietekmēja valdības prasības.

LETA