Pasaulē
2013. gada 21. aprīlis, 23:33

Jaunais putnu gripas vīruss prasījis 20 cilvēku dzīvības

Jauns.lv

Jaunais putnu gripas vīruss H7N9 Ķīnā ir prasījis jau 20 cilvēku dzīvības, svētdienas vakarā vēstīja valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua".

Apstiprināto cilvēku inficēšanās gadījumu skaits ir pieaudzis līdz 102, un 20 no šiem cilvēkiem ir miruši.

Par pirmajiem cilvēku inficēšanās un nāves gadījumiem Ķīnā paziņoja Nacionālā veselības un ģimenes plānošanas komisija 31.martā. Šie gadījumi konstatēti valsts lielākajā pilsētā Šanhajas un  un tās tuvumā esošajās Džedzjanas, Dzjansu un Aņhujas provincēs. Vēlāk inficēšanās gadījumi konstatēti arī galvaspilsētā Pekinā un citur valstī.

Šanhajā līdz šim konstatēti 33 inficēšanās gadījumi, no kuriem 11 bija letāli.

Šis   putnu  gripas vīrusa paveids iepriekš nebija pārnests uz cilvēkiem, un pret to vēl nav izstrādāta vakcīna.

ANO Pasaules veselības organizācija (WHO) ir paziņojusi, ka nav nekādu pierādījumu par to, ka šis vīruss būtu pārnests no cilvēka uz cilvēku. Tiek uzskatīts, ka cilvēki ar to inficējas tiešos kontaktos ar inficētiem putniem.

Vairākas pilsētas, tostarp Šanhaja,   H7N9  dēļ ir apturējušas dzīvu mājputnu tirdzniecību.

Ķīnas valsts mediji aicina iedzīvotājus turpināt vistas gaļas lietošanu uzturā, lai atbalstītu putnkopību, kas jaunā vīrusa dēļ cietusi lielus zaudējumus.

Ķīna ir starp valstīm, kuras visvairāk apdraud   putnu  gripa, jo Ķīnā ir vairāk mājputnu nekā jebkurā citā valstī un lauku rajonos tie bieži atrodas tuvu cilvēkiem.

WHO no 2003.gada līdz šā gada 12.martam ir saņēmusi apstiprinātas ziņas par vairāk nekā 360 cilvēku nāves gadījumiem, kurus izraisījis  putnu  gripas vīruss H5N1. Cilvēki inficējušies arī ar citiem   putnu gripas vīrusiem, tostarp ar H7N7 un H9N2, un arī daži no šiem infekcijas gadījumiem bija ar letālu iznākumu.  

BNS