Pasaulē
2013. gada 12. oktobris, 18:44

Pie Lampedūzas krastiem noslīkušo skaits pieaug līdz 359

Jauns.lv

Bojāgājušo skaits 3.oktobra migrantu kuģa katastrofā pie Itālijai piederošās Lampedūzas salas ir pieaudzis līdz 359 cilvēkiem, sestdien paziņoja amatpersonas.

Ūdenslīdēji vraka apkārtnē atraduši vēl 20 cilvēku mirstīgās atliekas.

Itālijas armijas kuģis "Cassiopea" sestdien ieradās Lampedūzas salā, kas ir Itālijas visattālākā dienvidu sala, un paņēma 339 zārkus ar upuru mirstīgajām atliekām, lai nogādātu viņus Sicīlijā. Apmēram 100 upuri tiks apglabāti kapsētā Sicīlijas dienvidu pilsētā Agridžento, bet pārējie - citās tuvējās pilsētās, vēstīja Itālijas ziņu aģentūra ANSA.

Itālijas premjerministrs Enriko Leta trešdien paziņoja, ka migrantu kuģa katastrofas upuriem tiks rīkotas valsts bēres, kuru datums pagaidām nav zināms.

Jau ziņots, ka 3.oktobrī Vidusjūrā 20 metru garš migrantu  kuģis aizdegās, apgāzās un nogrima apmēram kilometru no Lampedūzas. Ir atrasti 155 šajā katastrofā izdzīvojušie.  Tiek vēstīts, ka uz kuģa atradās 545 migranti.

Lielākā daļa migrantu, kas ar šo kuģi mēģināja nokļūt Eiropā labākas dzīves meklējumos, bija no Āfrikas ziemeļaustrumu valsts Eritrejas. Daudzi cilvēki cenšas bēgt no diktatūras šajā valstī.

Piektdien migrantu traģēdijas Vidusjūrā turpinājās. Pie Maltas krastiem apmēram 100 kilometrus uz dienvidiem no Lampedūzas nogrima cits migrantu kuģis. Maltas valdība ir paziņojusi, ka gājis bojā 31 cilvēks, bet Itālijas jūras spēki iepriekš vēstīja par 34 mirušajiem. Kopumā uz kuģa bijuši ap 250 cilvēkiem.

Pie Itālijas krastiem nereti iet bojā   migranti, kas nedrošos un pārslogotos kuģos dodas pār Vidusjūru. Šogad valstī ieradušies jau 30 tūkstoši migrantu, kas ir četreiz vairāk nekā pērn visa gada laikā, bet uz pusi mazāk nekā 2011.gadā, kad Arābu pavasara revolūcijas Tuvo Austrumu valstīs piedzīvoja uzplaukumu.

Lampedūza  ir iecienīts patvēruma Eiropas Savienībā meklētāju no Āfrikas, Tuvajiem Austrumiem un Dienvidaustrumāzijas galamērķis.

Imigrācijas labdarības organizācijas lēš, ka pēdējo 20 gadu laikā 17-20 tūkstoši migrantu  ir miruši, cenšoties sasniegt Eiropu nelielos un nedrošos zvejas kuģos vai pat gumijas laivās.

BNS