Pasaulē
2013. gada 29. oktobris, 19:32

Sīrijā uzliesmojis poliomielīts

Jauns.lv

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) otrdien apstiprinājusi, ka Sīrijā uzliesmojis poliomielīts, un pauda bažas, ka šī slimība varētu izplatīties.

Poliomielīta saslimšanas gadījumi Sīrijā nebija reģistrēti kopš 1999.gada.

Pirms aptuveni divām nedēļām Sīrijā tika konstatēti 22 aizdomīgi bērnu saslimšanas gadījumi. Laboratorijas pārbaudes apstiprinājušas, ka desmit gadījumos notikusi saslimšana ar poliomielītu.

Pārējie gadījumi vēl tiek pārbaudīti.

Visi saslimšanas gadījumi notikuši Deir ez Zoras provincē, un visi inficētie bērni ir jaunāki par diviem gadiem.

PVO poliomielīta apkarošanas nodaļas pārstāvis Olivers Rozenbauers norādīja, ka par citiem gadījumiem organizācijai nav zināms, bet Sīrija un kaimiņvalstis, protams, turpmāk tiks rūpīgi uzraudzītas.

Eksperti tagad analizēs vīrusa ģenētisko kodu, lai noteiktu tā izcelsmi.

"Tā ir lipīga slimība un līdz ar iedzīvotāju kustību var pārvietoties uz citiem apgabaliem, tādēļ pastāv liels risks, ka tā var izplatīties visā reģionā," norādīja Rozenbauers.

Poliomielīts jeb bērnu trieka ir ārkārtīgi lipīga vīrusa saslimšana. Tā izpaužas kā vienkārša saaukstēšanās, bet nelielai saslimušo daļai slimība bojā nervu sistēmu un var izraisīt smagus bojājumus, ieskaitot nāvi un paralīzi. Visapdraudētākie ir bērni līdz piecu gadu vecumam.

Gaidot iespējamo poliomielīta saslimšanas gadījumu apstiprinājumu, palīdzības organizācijas un Sīrijas veselības aizsardzības dienesti pagājušajā nedēļā pastiprināja centienus vakcinēt 2,4 miljonus bērnu pret poliomielītu, kā arī masalām, cūciņām un masaliņām.

ANO aplēses liecina, ka nestabilās situācijas dēļ pēdējos divos gados Sīrijā pret poliomielītu nav vakcinēti 500 000 bērnu.

Pirms pilsoņkara sākuma Sīrijā pret šo slimību bija vakcinēti aptuveni 95% bērnu.

Rozenbauers informēja, ka visi Deir ez Zorā saslimušie bērni acīmredzot nav bijuši vakcinēti.

LETA