foto: LETA
Ugunsdzēsējs, kurš izglāba pašnāvnieci, kļuvis par bobslejista Melbārža ekipāžas stūmēju
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes ugunsdzēsējs glābējs Tomas Jaunzems 2018. gada jūnijā ar saņemto apbalvojumu par cilvēka dzīvības izglābšanu.
2019. gada 15. novembris, 12:23

Ugunsdzēsējs, kurš izglāba pašnāvnieci, kļuvis par bobslejista Melbārža ekipāžas stūmēju

Jauns.lv

Jauns.lv

Par Latvijas ugunsdzēsēja Toma Jaunzema varoņdarbu pērn sajūsminājās visa pasaule, par viņu rakstīja visa vadošā pasaules prese, viņa paveikto analizēja un pētīja pasaulslaveni zinātnieki – aizvadītajā pavasarī Tomas Jaunzems fantastiskā veidā izglāba kādu pašnāvnieci. Bet tagad viņš kļuvis par bobslejistu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā pērn maijā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), tad VUGD saņēma izsaukumu uz kādu daudzdzīvokļu namu, kur pastāvēja aizdomas, ka cilvēks grasās izlēkt pa ceturtā stāva logu. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji apzinājās - ja mēģinās iekļūt dzīvoklī, cilvēks, visticamāk, izlēks pa logu. Pateicoties kaimiņu atsaucībai, ugunsdzēsēji glābēji varēja iekļūt stāvu zemāk esošajā dzīvoklī un sagatavoties pārķert šo cilvēku kritienā. Kamēr VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 8. daļas ugunsdzēsējs glābējs Tomas Jaunzems pie loga gaidīja kritienu, viņa kolēģis Boriss Rutkovskis nodrošināja, lai pārtveršanas rezultātā kolēģis var stingri noturēt krītošo cilvēku. Tikmēr arī kolēģi no Rīgas reģiona pārvaldes 3. daļas ar alpīnisma aprīkojumu centās piekļūt cilvēkam uz palodzes no ēkas jumta, bet glābēji pamanīja, ka cilvēka rokas ir noslīdējušas un viņš krīt. Stāvu zemāk esošajam Tomas izdevās noķert kritienā esošo cilvēku aiz kājām un caur logu nogādāt drošībā.

Kā vēlāk atzinās varonīgais glābējs Tomas Jaunzems, viņš šo paņēmienu - kā noķert krītošu cilvēku – redzējis kādā filmā “Jamakasi”. Todien par to ieminējies vienības komandierim, kurš atļāvis mēģināt realizēt, jo citu iespēju vairs nav bijušas. “Tas ir instinkts - palīdzēt. Kādu minūti pie loga biju viens un domāju - ja būs jāķer, ķeršu. Viss notika ļoti ātri. Jutu, kā viņas augums aizslīd gar manām drēbēm, un man pat šķita, ka es sievieti nenoķēru. Taču jau nākamajā sekundē mēs viņu iecēlām dzīvoklī. Kā tas man izdevās? Domāju - noteicošais bija fiziskais spēks un veiklība,” žurnālam “Privātā dzīve” stāstīja ugunsdzēsējs.

Par šo varoņdarbu Tomas un viņa pārinieks Boriss Rutkovskis saņēma Iekšlietu ministrijas atzinību par pašaizliedzīgu un varonīgu rīcību, glābjot cilvēka dzīvību. Bet aizvadītajā decembrī Jaunzems tika atzīts par Latvijas lepnumu, saņemot balvu nominācijā “Drosme un pašaizliedzība.”

foto: LETA
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes ugunsdzēsējs glābējs Tomass Jaunzems.

Šoruden Tomas Jaunzems piepildījis savu sapni kļūt par bobslejistu. Tomas 2013. gadā absolvēja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, iegūstot sporta skolotāja un šaušanas instruktora izglītību. Viņa tēvam pieder šautuve, un tieši tur viņš uzzinājis par iespēju strādāt VUGD, kad kāds ugunsdzēsējs bija atnācis uz šautuvi. Par glābēju Tomas sāka strādāt mēnesi pirms Zolitūdes “Maxima” traģēdijas, un jau 2016. gadā saņēma pirmo medaļu – par ugunsgrēkā aprūpes namā izglābtajiem cilvēkiem. Paralēli glābēja darbam puisis sapņoja kļūt par bobslejistu un šovasar pieteicās uz stūmēju atlasi, un tagad, izturējis milzīgu atlasi, iekļuvis Latvijas bobsleja komandā. Viņš iekļauts titulētā pilota, olimpiskā čempiona Oskara Melbārža četrinieka ekipāžā, un jau nākamnedēļ Lillehammerē debitēs Eiropas kausa sacensībās. Jo Melnbārdis, kurš iepriekšējo sezonu izlaida savainojuma dēļ, šo sezonu sāks, piedaloties Eiropas kausa posmos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās