Nost ar Puškina ielu?! Jūrmala iedzīvotājiem piedāvā variantus vairāku ielu latviskošanai
foto: Ekrānšāviņš/ Puškiniela 1
Iedzīvotāji savu viedokli var izteikt līdz 6. oktobrim.
Novadu ziņas

Nost ar Puškina ielu?! Jūrmala iedzīvotājiem piedāvā variantus vairāku ielu latviskošanai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jūrmalas pilsēta izstrādājusi priekšlikumus vairāku ielu nosaukumu latviskošanai Ķemeru–Slokas–Kaugurciema apkaimē. Iedzīvotāji savu vērtējumu par piedāvājumiem varēs izteikt līdz 6. oktobrim.

Nost ar Puškina ielu?! Jūrmala iedzīvotājiem piedā...

Priekšlikumi ielu nosaukumu pārdēvēšanai ir izstrādāti atbilstīgi iedzīvotāju ierosinājumiem kopumā astoņām ielām: Andreja Upīša ielai, Puškina ielai, Partizānu ielai, Pētera Pāvila ielai, Leona Paegles ielai, Oškalna ielai, Sputņika ielai, Jāņa Sudrabkalna ielai. Katrai no minētajām ielām Jūrmalas pašvaldības īpaši izveidota darba grupa ir sagatavojusi divus vai trīs priekšlikumus ielas nosaukuma maiņai. Daži no komisijas piedāvātajiem variantiem ir sekojoši:

  • Andreja Upīša ielu darba grupa ierosina pārdēvēt par Kūrorta vai Eižena Laubes ielu. Eižens Laube (1880–1967) ir Latvijas ievērojamākais 20. gs. pirmās puses arhitekts. Pēc viņa projekta uzcelta Ķemeru viesnīca un vēl 16 ēkas Jūrmalā.
  • Puškina ielu pilsētas dome varētu pārdēvēt par Milzkalnes ielu par godu Kurzemē esošajam Milzkalnes ciemam; Vēršupītes ielu, par godu vienai no trīs Jūrmalas upēm; vai Mihaila Malkiela ielu. Malkiels (1932–2022) ir zinātnieks un ārsts – kūrorta rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” dibinātājs un ilggadējs vadītājs. 20. gs. sākumā, apvienojot dabas dziednieciskās metodes ar modernām rehabilitācijas tehnoloģijām, Jaunķemeros izveidoja rehabilitācijas iestādi, kas turpina sekmīgi darboties.
  • Partizānu ielu komisija ierosina pārdēvēt par Nacionālo partizānu, Mežabrāļu vai Jāņa Lībieša ielu. Jānis Lībietis (1885–1946) bija ārsts, Ķemeru sēravotu iestādes direktors (1928–1944 ar pārtraukumu 1940–1941), Ķemeru pilsētas galva un vecākais (1938–1944 ar pārtraukumu 1940–1941).

Jūrmalas iedzīvotāji tiek aicināti izteikt viedokli par minēto ielu nosaukumu maiņu,  vai nu izvēloties vienu no darba grupas piedāvātajiem jaunā nosaukuma variantiem vai arī balsot par esošā ielas nosaukuma saglabāšanu. Līdz 2024. gada 6. oktobrim saņemtie iedzīvotāju viedokļi tiks apkopoti, un rezultāti tiks iesniegti jautājuma tālākai izskatīšanai pašvaldības darba grupā un Jūrmalas domes Attīstības un vides jautājumu komitejā.