Ar difteriju saslimušo bērnu tēvs Lauris: "Radās aizdomas, ka ārsti nesaka taisnību"
foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Ģimenes tēvs Lauris.

Ar difteriju saslimušo bērnu tēvs Lauris: "Radās aizdomas, ka ārsti nesaka taisnību"

Viktorija Popova

Jauns.lv

"Mums radās aizdomas, ka [ārsti] nesaka visu patiesību, kaut ko mēģina slēpt. Tāpēc tāds bija mūsu lēmums," LTV "Panorāmai" stāsta Lauris. Viņa ģimene nesen piedzīvoja traģēdiju - no difterijas mira mazais dēliņš. Savukārt divus citus bērnus Lauris ar sievu patvaļīgi nolēma no slimnīcas aizvest.

Visu Latviju satriekusi ziņa par difterijas skarto ģimeni, kurā viens bērns miris no difterijas, bet divi citi turpina ārstēšanos. Vecāki, kuri ignorēja ārstu ieteikumus un patvaļīgi izņēma savus bērnus no slimnīcas, ir nonākuši likuma priekšā. Policija vecākiem piemērojusi drošības līdzekli – uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā, savukārt Madonas novada pašvaldība viņiem uz laiku atņēmusi aprūpes tiesības pār slimajiem bērniem. Abi bērni atgriezti slimnīcā, bet ceturtais ģimenes bērns pašlaik uzturas pie vecmāmiņas.

Vecāki esot zaudējuši uzticēšanos ārstiem

Ģimene dzīvo Madonas pusē, Bērzaunes pagastā. Līdz šim viņi dzīvojuši pieticīgi, pat trūcīgi, bet sociālo dienestu redzeslokā nav bijuši, atsaucoties uz LTV Panorāmu, vēstī Lsm.lv. Abi vecāki īrējuši pajumti kādā vecā ēkā, strādājuši gadījuma darbus, bērnus līdz skolas vecumam audzinājuši mājās. Šeit Latvijas Televīzija sastop arī ģimenes tēvu Lauri. Viņš labprāt piekrīt sarunai un stāsta – kopā ar sievu nolēmuši izņemt bērnus no Bērnu slimnīcas, jo zaudējuši uzticību ārstiem.

Pēc pirmā bērna nāves ģimene no ārstiem saņēmusi pārmetumus par mātes izteikumiem sociālajos tīklos. Ģimene gribējusi citus ārstus.

"Var uzrakstīt iesniegumu, ka es gribu cita ārsta viedokli dzirdēt. Bet man viņu nenesa, nedeva, kategoriski nedeva parakstīt. Mēģināja iesmērēt citu," saka bērnu tēvs.

Tādēļ vecāki piektdien nolēmuši, ka bērniem drošāk būs doties prom, nevis palikt slimnīcā. Turklāt tobrīd jau viņi jutušies pavisam labi – bijuši enerģiski un darbīgi.

Vecāku attieksme pret vakcināciju

Lauris neslēpj – ģimenē pret vakcīnām bijusi noraidoša attieksme. Gan tādēļ, ka neesot saņēmuši pārliecinošu informāciju par vakcīnu sastāvu, gan arī reliģisku iemeslu dēļ. Ģimene praktizē mesiānisko jūdaismu.

"Arī reliģiski apsvērumi, pārliecība, bet viens no galvenajiem – ka tu nezini, kas tas ir," atzīst Lauris.

Pēc notikušā gan vecāki apsverot domu bērnus tomēr vakcinēt, bet vispirms individuāli konsultēsies ar imunologu. "Es nesaku, ka mēs vakcinēsim visas vakcīnas. Bet mēs skatīsimies katru atsevišķi, katru izvērtēsim, cik tas vajadzīgs, cik tas bīstami. Mēs izvērtēsim... es domāju – tā būs daļēja vakcinācija," saka Lauris.

Bērni atgriezti slimnīcā, tiek lemts par vecāku tiesībām

Abiem bērniem, kas izņemti no ģimenes, turpinās ārstēšana, un viņiem tiek nodrošināta arī psihologa palīdzība, jo notikumi ir bijuši emocionāli smagi. Madonas novada bāriņtiesa lems par vecāku aprūpes tiesību atjaunošanu 3. oktobrī. Pašlaik bāriņtiesa prioritāti piešķir bērnu veselībai un drošībai, lūdzot slimnīcai turpināt ārstēšanu, bet nepiespiežot vakcināciju. Bērni saņem arī psihologa palīdzību, jo pēdējo dienu notikumi viņiem bijis liels pārdzīvojums.

Kas ir difterija

Difterija ir joprojām sastopama ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, ko ierosina difterijas baktērija (Corynebacterium diptheriae). Ja cilvēks savlaicīgi nevēršas pēc medicīniskās palīdzības vai slimības ārstēšana tiek uzsākta pārāk vēlu, difterija rada nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, bet smagākos gadījumos var beigties ar nāvi. Difterijas pazīmes ir vispārējs savārgums; temperatūras paaugstināšanās; kakla sāpes, apsārtums, tūska, rīšanas grūtības; uz mandelēm parādās netīri pelēks aplikums, kas var izplatīties pa visu rīkli. Aplikums ir biezs, ādai līdzīgs, bāli pelēcīgā krāsā; maziem bērniem aplikums var sākties no balsenes, šādā gadījumā rodas klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana; iespējamas arī galvassāpes un apetītes zudums. No saslimšanas ar difteriju pasargā tikai savlaicīga un regulāra vakcinācija pret difteriju.