Pasaulē

Pēc 2,5 gadiem Krievijas gūstā, kur tika nežēlīgi spīdzināts, 22 gadus vecs ukraiņu karavīrs zaudē spēju runāt un paust emocijas. VIDEO

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

22 gadus vecais ukraiņu jūras kājnieks Jurijs Hulčuks gūstā nonāca 2022. gada aprīlī. Pēc vairāk nekā diviem gadiem Krievijas gūstā, kur viņš tika nežēlīgi spīdzināts, Hulčuks zaudēja spēju runāt un paust emocijas.

Pēc 2,5 gadiem Krievijas gūstā, kur tika nežēlīgi ...

Pēc gūstekņu apmaiņas 2024. gada septembrī Hulčuks atgriezās mājās, taču viņa fiziskais un emocionālais stāvoklis saglabājas kritisks. To pastāstīja viņa māte Milana. Jurijs Hulčuks - 36. atsevišķās jūras kājnieku brigādes matrozis. Pirms tam viņš mācījies Ķīnas Filoloģijas fakultātē, taču otrajā kursā, 2021. gada rudenī, nolēmis pievienoties armijai. Viņa sapnis bija kalpot Nikolajevā pie jūras. "Armija ir labākais, kas manā dzīvē noticis," paziņoja matrozis. Pēc dažiem mēnešiem sākās pilna mēroga karš, kas pašos pamatos mainīja visu. Pēc pusgada dienesta Jurijs nonācis pašā kaujas darbības centrā. 2022. gada 12. aprīlī Krievijas okupanti viņu sagūstīja Iļjiča rūpnīcā Mariupolē. Toreiz viņam bija tikai 20 gadu.

foto: ekrānuzņēmums no video
Krievijas gūstā turētais ukraiņu karavīrs satiek savu māti, bet nespēj paust nekādas emocijas.
Krievijas gūstā turētais ukraiņu karavīrs satiek savu māti, bet nespēj paust nekādas emocijas.

Jurija mammai tā bija īsta traģēdija, jo sākumā viņa vispār nezināja, vai viņas dēls ir dzīvs. 2024. gada janvārī gūstekņu apmaiņas laikā atbrīvoja Ukrainas karavīrus, kas bija kopā ar Juriju vienā kamerā, un māte saņēma kaut nelielu informāciju par dēlu. Juriju nežēlīgi spīdzināja apsargs, kuru dēvē par "Dr. ļaunumu". Krievijas militārpersonas spīdzināja ukraiņu gūstekni ar elektrību, jo viņš nereaģēja uz spīdzināšanu, kas izraisīja mocītāja neapmierinātību, un tāpēc tika pielietota vēl lielāka vardarbība, raksta "24tv.ua".

"Tas, ka viņš tagad nerunā, vairs nav pašaizsardzība. Puiši mēģināja ar viņu aprunāties, bet viņš nespēja izrunāt ne vārda. Es nezinu, vai viņam ir traucēts runas centrs, vai kaut kas ar mutes vai rīkles muskuļiem," pastāstīja sagūstītā ukraiņa māte. 2024. gada 14. septembrī Hulčuks apmainīja, taču viņa stāvoklis palika smags. Internetā publicētajā video redzams, ka viņa sejā nav nekādu emociju, un viņš klusē, kamēr māte viņu apskauj un priecājas, ka pēc divarpus gadiem dēls beidzot ir mājās.