Kāpostu ziemas zupa podiņā 2
Sastāvdaļas
- 850g skābēti kāposti ar burkāniem
- 350g vārītas rīvētas bietes
- 1 sīpols
- 60g sviests
- 200g cietais siers
- bagete
- 2l dārzeņu vai vistas buljons
- 4 ķiploka daiviņas
- 1 ēd.k. cukurs
- timiāns
- sāls, pipari
Ziemas mēneši nav īpaši bagāti ar dārzeņu ražu, tāpēc vitamīni jāuzņem no tā, kas ir - skābēti kāposti kā reiz šim mērķim lieliski noder. Skābētie kāposti ziemā ir vislabākais C vitamīna avots. Tie satur arī B grupas vitamīnus un minerālvielas – nātriju, kāliju, kalciju, magniju, fosforu un dzelzi. Bet šķiedrvielas kāpostu sastāvā veicina gremošanas trakta darbību un izvada lieko holesterīnu.
Pagatavošana 4 porcijas
1
Sīpolu sagriež mazos kubiņos. No kāpostiem nospiež sulu. Katlā ar biezu apakšu izkausē sviestu un apcep sīpolus. Pievieno kāpostus un cep 7-10 min. Tad kāpostus sabīda malā un brīvajā vietā uzkarsē cukuru, līdz tas izkūst un karamelizējās. Kāpostus samaisa ar cukuru, pievieno timiāna lapiņas, buljonu un sautē apm. 1 stundu. Tad pievieno bietes, uzvāra, pievieno pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.
2
Bageti sagriež šķēlēs. Sieru sarīvē uz dārzeņu rīves. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Sagatavo porcijas podiņus un katrā podiņā izspiež pa vienai ķiploka daiviņai.
3
Zupu pārlej porcijas podiņos. Pa virsu liek 1-2 bagetes šķēles, bagātīgi pārkaisa ar sieru un liek karsēties cepeškrāsnī uz 15 min. No atlikušās maizes un siera gatavo siermaizītes, kuras cep cepeškrāsnī, līdz siers ir izkusis.
4
Zupu pasniedz porcijas podiņos, klāt pasniedz ceptas siermaizītes.
2 komentāri