Ziemassvētku šķiņķis zviedru gaumē ir vienkārša tradicionālā recepte, ko var pagatavot ikviens.
foto: Publicitātes foto
Ziemassvētku šķiņķis zviedru gaumē ir vienkārša tradicionālā recepte, ko var pagatavot ikviens.
Ziemassvētku receptes
2024. gada 26. decembrī, 12:00

Ziemassvētku šķiņķis zviedru gaumē

Ziemassvētkos zviedriem ir tradīcija klāt - Julbord. Tas ir bufetes tipa galds ar īpašiem svētku ēdieniem. Julbord - tulkojumā no zviedru valodas nozīmē - Ziemassvētku maltīte ar zivju un aukstās gaļas ēdieniem."Zviedrijā Julbord galda karalis ir vārīts vai cepts šķiņķis. Teju katra ģimene to gatavo savā gaumē ar savām iecienītākajām garšvielām. Šī versija ar sinepēm ir ļoti vienkārša, jo piparus un dažus dārzeņus mājās atradīs gandrīz ikviens," teic IKEA Zviedru restorāna vadītājs Oļegs Soročins. No šāda sastāvdaļu daudzuma iznāks 4–6 porcijas.

Pagatavošana

6 porcijas
1

Nomazgā šķiņķi un liec lielā katlā vārīties. Vāri līdz pirmajam burbulim un nosmel putas.

2

Pievieno graudu piparus, lauru lapas, sīpolus un burkānus. Samazini karstumu, uzliec vāku un vāri – uz vienu kilogramu gaļas jārēķina aptuveni viena vārīšanas stunda. Kad šķiņķis izvārījies, to ņem ārā no katla un atdzesē.

3

Sasildi cepeškrāsni līdz 225 °C.

4

Sajauc sinepes un olu dzeltenums. Ar iegūto masu pārklāj šķiņķi. Pārber šķiņķi ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes, līdz šķiņķis kļūst zeltaini brūns.

5

Ņem ārā no cepeškrāsns, pilnībā atdzesē un griez šķēlēs. Pasniedz ar mārrutkiem vai sinepju mērci.